Bærende billedeBærende billede
Overblik:
Lastbil kører ind i varehus i Stockholm
Overblik:
Lastbil kører ind i varehus i Stockholm

Overblik:
Lastbil kører ind i varehus i Stockholm
En lastbil er kørt ind i et varehus i det centrale Stockholm. Foto: Polfoto


Fredag den 7. april kørte en lastbil ind i varehuset Åhléns City i Stockholm

Her kan du danne dig et overblik over det tragiske forløb

Artiklen opdateres løbende
Sidst opdateret fredag den 28. april 2017 kl. 16:20

Kilder: Aftonposten, Expressen, Ritzau, Stockholms Politi, TT Nyhetsbyrån, SVT.

Ved netredaktionen/net@k.dk
Det ved vi indtil videre*

*Oplysningerne opdateres løbende. Antal dræbte og sårede skal tages med forbehold og kan udvikle sig.

Dræbte

5

Sårede

15

heraf ni alvorligt

Hvor

Stockholm

Drottninggaten

Hvornår

Kl. 14.53

Dansk tid. Den 7. april 2017Forløb

kort
Her kørte lastbilen ind i indkøbscenteret. Kort: Ole Munk


En lastbil er kørt ind i varehuset Åhléns City i Drottninggatan i Stockholm, skriver Aftonbladet.

"Sverige er blevet angrebet. Alt tyder på, at det er en terrorhandling,” siger den svenske statsminister Stefan Löfven, ifølge Expressen.

”Jeg gik på hovedgaden, da en stor lastbil kom ud af ingenting. Jeg kunne ikke se, om nogen kørte den, men den kom ukontrolleret. Jeg så mindst to personer blive påkørt. Jeg løb væk så hurtigt, jeg kunne,” siger et øjenvidne Dimitris til Aftonbladet.

Lastbilen er i politiets varetægt.

Den danske ambassadør i Sverige, Ove Ullerup, skriver på Twitter, at ambassaden er i kontakt med de svenske myndigheder, men at der på nuværende tidspunkt ikke er meldinger om danskere blandt de tilskadekomne.

En taske med sprængstoffer er blevet fundet i den lastbil, som blev anvendt ved fredagens angreb i Stockholm, oplyser flere politikilder til SVT Nyheter. Det er dog ikke officielt bekræftet af politiet.

Politiet har pågrebet chaufføren af lastbilen under angrebet. Han er nu er fængslet med henvisning til en "særlig bestyrket mistanke".

Den mistænkte gerningsmand blev anholdt i Märsta i den nordlige del af hovedstaden. Det drejer sig om en 39-årig mand fra Usbekistan.

Ifølge svensk politi har den mistænkte udtrykt sympati for terrororganisationen Islamisk Stat. De oplyser samtidig, at han stod til udvisning af Sverige, efter han i 2016 fik sin asylansøgning afvist.

Der er knap fem personer, der er tilbageholdt, oplyser svensk politi, som samtidig sagde, at "der findes intet konkret nu, der taler for yderligere attentater".

Alle fire dræbte er identificerede. Det drejer sig om to svenskere, heriblandt en 11-årig pige, en belgisk statsborger og en brite, oplyser Stockholms politi.

Ifølge flere svenske aviser har politiet foretaget yderligere en anholdelse af en mistænkt fra fredagens angreb. Det skete klokken 8:45 søndag morgen, skriver Dagens Nyheter.Kort: Barbara Dahl Poulsen


Lastbilen kørte ind i Åhléns City, et varehus i Stockholm. Foto: AP/Polfoto


Øvrige konsekvenser

Tunnelbanetrafikken er standset, og politiet beder folk om at holde sig væk fra området omkring varehuset.

Ritzau skriver, at politiet ovenpå hændelsen har spærret det svenske parlament, Riksdagen, af. Den svenske regerings ministre skal være fragtet i sikkerhed.

Politiet har nu besluttet at evakuere hele hovedbanegården i Stockholm, siger Cecilia Granath, talsmand for den svenske jernbane. Metroen er også lukket ned.

Det store sygehus Karolinska er gået i katastrofeberedskab og har indkaldt alt ledigt sundhedspersonale, skriver Ritzau.Foto: AP/Polfoto


Politiet er til stede, efter en lastbil er kørt ind i et varehus i Stockholm. Foto: Polfoto/AP


Reaktioner

"Det er en alvorlig situation. Vi skal stå sammen med svenskerne både i denne situation og i kampen mod terrorisme," siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til TV2 News.

”Et angreb på ethvert EU-land er et angreb på os alle,” lyder fra Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand, i en pressemeddelelse.

"Forfærdet over det frygtelige, der er sket i Sverige. Kondolerer over for Stefan Löfven. Mine tanker er hos vores svenske brødre og søstre," skriver Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter.

Det svenske kongehus har reageret med en pressemeddelelse: ”Jeg og hele kongefamilien har med forfærdelse fulgt oplysningerne om eftermiddagens angreb i Sverige. Baggrunden og omfanget er endnu ukendt. Vi følger udviklingen, men allerede nu går vores tanker til de dræbte og deres familier.”

"Sidder låst fast i Express-toget uden for Stockholm. Ingen ved hvad der sker. Det virker helt uvirkeligt.Tænker bare på de pårørende," skriver Uffe Elbæk (Alternativet) på Twitter

"Frygtelige nyheder fra Stockholm. Mine tanker er hos ofrene og deres kære. Danmark står skulder ved skulder med Sverige," skriver Nicolai Wammen (S) på Twitter

"Helt forfærdelige nyheder fra Stockholm. Vi står sammen med vores broderfolk i denne svære tid. Tanker til ofre og pårørende," skriver justitsminister Søren Pape på Twitter.
Der var mange mennesker i Stockholm midtby, da lastbilen kørte ind i varehuset. Foto: Polfoto/AP

Læs også
Historisk set

Tidslinje: Terror i Europa

Et blik på nogle af de større terrorhandlinger de sidste fem år

Fotos: Scanpix


 • 3. april 2017: Sankt Petersborg, Rusland: 11 bliver dræbt og cirka 40 bliver såret af en bombe, der om eftermiddagen eksploderede i Sankt Petersborgs metrosystem.
 • 22. marts 2017: London, England: En man kørte bevidst ind i adskillige mennesker på Westminster Bridge i den britiske hovedstad London og ramte flere mennesker.
 • 19. december 2016: Berlin, Tyskland: En lastbil lastet med stål kører gennem et tæt befolket julemarked på Breitscheidstplatz i Berlin. 12 døde, 56 sårede. Gerningsmanden, en tuneser ved navn Anis Amri, blev fire dage senere skudt og dræbt af politiet i Milano, Italien.
 • 14. juli 2016: Nice, Frankrig. Under en fejring af Bastilledag påkører en mand med en lastbil en stor menneskemængde på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. 84 døde, cirka 200 sårede. Islamisk Stat (IS) tager ansvaret for den enlige gerningsmands handling.
 • 28. juni 2016: Istanbul, Tyrkiet. Tre selvmordsbombere udløser eksplosioner i Atatürk lufthavn. De dræber 41, inklusive sig selv, og sårer 239 personer. Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) mistænkes for at stå bag, men har ikke taget ansvaret.
 • 13. juni 2016: Magnanville, Frankrig. En politibetjent og hans hustru stikkes ihjel i deres hjem nær Paris af en franskfødt gerningsmand med marokkansk baggrund. IS har taget ansvaret.
 • Lufthavnen i Bruxelles, Belgien
  22. marts 2016: Bruxelles, Belgien. 32 mennesker bliver dræbt og over 340 såret, da seks eksplosioner rammer lufthavnen Zaventem og metro. IS tager ansvaret.
 • 16. januar 2016: Istanbul, Tyrkiet. Et syrisk IS-medlem dræber 10 og sårer 15, da han sprænger en bombe på Sultanahmet-pladsen. Ingen har taget ansvaret, men IS menes at stå bag.
 • 13. november 2015: Paris, Frankrig. Inden for kort tid finder seks terrorangreb sted rundt omkring i Paris, heriblandt på cafeer og spillestedet Bataclan. 130 personer dør, og 433 såres. Gerningsmændene er franske og belgiske statsborgere. IS tager ansvaret.
 • 20. juli 2015: Suruc, Tyrkiet. Mindst 32 personer dræbes af en selvmordsbomber ved et kulturcenter. IS mistænkes for at stå bag.
 • Blomster ved synagogen i København
  13. juni 2015: København, Danmark. Den danske statsborger Omar el-Hussein, som har palæstinensisk baggrund, dræber to civile, Finn Nørgaardog Dan Uzan, ved henholdsvis Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i København. Han sårer senere samme dag fem politifolk, før han selv bliver skudt og dør.
 • 7. januar 2015: Paris, Frankrig. Det franske satireblad Charlie Hebdo og et supermarked angribes af franske statsborgere med algerisk baggrund. Satirebladets chefredaktør og tre tegnere dræbes, og to politifolk skydes under et efterfølgende gidseldrama. Gruppen 2al-Qaeda på den arabiske halvø” tager ansvar for angrebet.
 • 18. juli 2012: Burgas, Bulgarien. En canadisk-libanesisk selvmordsbomber angriber en bus med jødiske børn. Otte dør, og 30 såres. Hizbollah, der er et libanesisk parti og en paramilitær gruppe, menes at stå bag.
 • 11-19. marts 2012: Toulouse, Frankrig. Tre gange på otte dage slår en enlig gerningsmand til forskellige steder i byen. Først dræber han tre soldater, og i det sidste angreb yderligere fire personer på en jødisk skole. Den 22. marts dræber fransk politi gerningsmanden, der var fransk statsborger med algeriske rødder og havde forbindelser til al-Qaeda.
 • 13. juli 2011: Liége, Belgien. Syv mennesker dør, og 125 såres, da en belgisk statsborger af marokkansk afstamning angriber Place Saint-Lambért.
 • Utøya
  22. juli 2011, Oslo og Utøya, Norge. Den norske statsborger Anders Behring Breivik sprænger en bombe i Oslo foran justitsministeriet, hvorefter han rejser til øen Utøya, hvor det norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation holder sommerlejr. Her skyder han 77 personer. Ifølge gerningsmanden er han en del af en gruppe kaldet Tempelridderne, men retten har vurderet, at Breivik var alene om angrebet.Terror i vesteuropa siden 1970


Infographic: Terrorist attack victims in Western Europe | Statista You will find more statistics at Statista


Fra arkivet

Nyt terrorangreb udfordrer vores evne til at blive chokerede

Terror er blevet så almindeligt, at den har mistet evnen til at skræmme os voldsomt, og det forskrækker os. Vi føler, at vi bør reagere stærkere, siger filosof


Fra arkivet

Nyt terrorangreb udfordrer vores evne til at blive chokerede

Terror er blevet så almindeligt, at den har mistet evnen til at skræmme os voldsomt, og det forskrækker os. Vi føler, at vi bør reagere stærkere, siger filosof

Fra arkivet

Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne


Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne

Fra arkivet

Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter


Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter

Fra arkivet

Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terror


Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terrorTerrorisme i 45 år

Terrorangreb 1970-2015, koncentration og intensitet

Terror i vesteuropa siden 1970