Foto: TT News Agency/Ritzau Scanpix

Overblik:
Valget i SverigeSøndag valgte svenskerne, hvilke politikere der skal sidde i Rigsdagen – det svenske Folketing – de næste fire år. Kristeligt Dagblad giver dig her det samlede overblik, som bliver opdateret gennem hele valgaftenen og igen fra mandag morgenAf Rasmus Fahrendorff & Celine Klint
Sidst opdateret: 11. september klokken 13:45

Facebook
Twitter


Officielt navn: Kongeriget Sverige Indbyggertal: 10.065.389
Areal: 450.295 km2

Rigsdagsvalget afholdes søndag den 9. september.

Valgstederne er åbne fra klokken 8 til 20, og resultat forventes klar klokken 22.

Der er 349 pladser i Rigsdagen.

Den siddende regering består af Socialdemokraterne og Miljøpartiet, der har henholdsvis 113 og 25 sæder.


 
 Seneste nyt En fejl ved et valgsted har betydet, at mandatfordelingen tirsdag formiddag måtte justeres en smule. Centerpartiet måtte afgive et mandat til Sverigedemokraterne, hvilket betyder, at den rødgrønne blok stadigvæk har 144 mandater, mens ”Alliancen” nu kun har 142 mandater. Sverigedemokraterne, der står uden for blokkene, har nu 63 mandater.

 Der er tæt løb mellem blokkene. Den borgerlige blok, ”Alliancen”, består af Moderaterne, Centerpartiet, Liberalerne og Kristendemokraterne. Den rødgrønne blok består af Socialdemokraterne, Miljøpartiet og Venstrepartiet. Sverigedemokraterne står uden for blokkene, da ingen hidtil har ville samarbejde med partiet.

Sådan ser mandatfordelingen ud, efter alle stemmer er optalt:


 Alle stemmerne er optalt, sådan stemte svenskerne: Socialdemokraterne har fået 28,4 procent, Moderaterne har fået 19,8 procent, Sverigedemokraterne 17,6 procent, Kristendemokraterne 6,4 procent, og Miljøpartiet har fået 4,3 procent af stemmerne. Svensk politik polariseres efter gyservalg, skriver Skandinavien-korrespondent Ulrik Strøjer Kappel om valget i denne analyse.

 Statsminister Stefan Löfven sagde til Socialdemokraternes valgfest, at han bliver på posten som statsminister indtil videre.

”Der er endnu to uger til Rigsdagen åbner. Jeg kommer til at arbejde roligt videre som statsminister,” sagde han.

Statsminister Stefan Löfven taler til Socialdemokraternes valgfest. Foto: Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix


 ”Vi er valgets vindere. Vi er det parti, der er vokset mest, og alt handler om os (...) Nu skal vi for alvor skaffe os indflydelse i svensk politik,” sagde Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson, da han talte til partiets valgfest.

Jimmie Åkesson til Sverigedemokraternes valgfest. Foto: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix


 Kristendemokraterne er gået 1,8 procentpoint frem. Ved valget i 2014 fik partiet 4,6 procent, søndag fik det 6,4 procent. SVT skriver, at Kristendemokraterne fik omkring hver tredje stemme i Göteborg-området.

Jubel hos Kristendemokraterne. Foto: Jessica Gow/Ritzau Scanpix


 Ifølge SVT har 39 procent af de svenske vælgere først i ugen op til valget besluttet, hvilket parti de ville stemme på. Samtidig viser undersøgelsen, at 41 procent af vælgerne stemmer på et andet parti i dag, end de gjorde for fire år siden.

 Tv-stationen SVT har offentliggjort en måling, der viser, at svenskernes har næsten lige så stor tillid til Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternes formand, som de har til statsminister Stefan Löfven. Størst tillid er der dog til Ulf Kristersson, formand for det konservative Moderaterne. 35 procent af svenskerne har størst tillid til ham.

 Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt (Moderaterne) kommenterer valget for den amerikanske tv-station CNN, hvor han kalder Sverigedemokraternes forventede fremgang for ”dybt foruroligende for landets fremtid”.

 
  PartierneI alt 38 partier stiller op til valget, her er de ti vigtigste. Klik på partierne for at læse om deres mærkesager:


 
 
 


 
 Ebba Busch Thor, formand for Kristendemokraterne, jubler, efter partiet gik 1,8 procentpoint frem i forhold til valget i 2014. Foto: Jessica Gow/Ritzau Scanpix
 
 Reaktioner på valget ”Tillykke til Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson,” skriver den hollandske politiker Geert Wilders på Twitter.

 ”Sverige - hjemlandet for multikulturalisme og model af venstrefløjen - efter flere år med vild indvandring har I endelig besluttet at ændre jer. Nu er I med Jimmie Åkesson, der siger nej til dette Europa med bureaukrater og spekulanter, nej til illegale indvandrere og nej til islamisk ekstremisme,” skriver Italiens indenrigs- og vicepremierminister, Matteo Salvini, på Twitter.

 Dansk Folkepartis Peter Skaarup skriver på Twitter: ”Tillykke med det fremragende valgresultat til Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson. Uanset hvem der bliver statsminister i Sverige må resultatet af valget være et ’wake up call’, som også får positiv betydning for Danmark”.

 ”82,4% af svenskerne sagde nej til hadet og generaliseringer. 82,4% er dog nødt til at forstå, at hadet ikke bare forsvinder. De skal være i stand til at insistere på samtalen med de mennesker, som stemte på SD - uden at dæmonisere,” skriver tidligere SF-politiker Özlem Cekic på Twitter.

 ”Sverigedemokraterne gik frem. Men langt, langt mindre end forventet. Og langt under deres eget succeskritirium. Det er gode nyheder,” skriver Enhedslistens Pelle Dragsted på Twitter.

 
 
 
 


 Valgets temaer Indvandring er det helt store tema til valget og det, der splitter både de politiske fløje og den svenske befolkning generelt. Det ses blandt andet ved, at det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne står til at få et godt valg.

 Efter en ekstremt varm sommer er klimaet et centralt tema og et punkt, hvor især Miljøpartiet forsøger at markere sig.

 Lov og orden er et andet emne, der fylder meget. Sverige har de senere år været ramt af blandt andet skyderier, voldtægter og bilafbrændinger.

 Desuden er sundhedsområdet i flere meningsmålinger nævnt som et af de vigtigste temaer for vælgerne. 
Stemmerne tælles op. Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

 

KREDITERING