Når tandlægen er en frivillig, der kommer rejsende med bor, tang og børster


Tekst, foto & video: Heine Pedersen
7. juli 2018

Facebook
Twitter

Når Danmark går på ferie, pakker et hold danske tandlæger, tandplejere og klinikassistenter hvert år deres grej og rejser til lande, hvor børnenes tænder ofte er rådne. Om en uge tager de frivillige fra Tandsundhed Uden Grænser igen til Vestbredden. Kristeligt Dagblad ledsagede dem, sidst de var af sted

 



Det summer af liv i den lille klinik i Hebron på Vestbredden. Rummet er måske fire gange fire meter, men ved en hurtig optælling har 21 mennesker alligevel fundet ind i den interimistiske tandklinik. Det er for mange, det er lidt kaotisk, og størstedelen bliver sendt udenfor døren igen. Vi er i Hebrons gamle centrum, hvor tandlæger fra Danmark i et døgns tid har oprettet en gratis tandklinik. Det er blod, sved og tårer, når de små purke bliver befriet for de rådne tænder, der har gjort ondt alt for længe.

Udenfor sidder mødre med flere børn og venter. Dagens undervisning foregår oppe på det flade tag af stenhuset. Her tegner og fortæller Sofi Helwa fra Skælskør og Pernille Roth Christensen fra Aabenraa om tandbørstens lyksaligheder for de cirka 25 børn fra Hebrons fattige centrum.

De er henholdsvis klinikassistent og tandplejer, og i vinterferien og sommerferien drager de sammen med tre danske tandlæger til Vestbredden eller andre steder ude i verden, hvor børnenes tænder har langt dårligere kår, end det, de plejer at se i deres danske hverdag. De er her for at bore og trække tænder ud på vegne af den lille danske ngo Tandsundhed Uden Grænser (TUG). Sammen med lokale sundhedsarbejdere prøver de også at formidle enkle, men vigtige råd til dem, der vil beholde deres tænder: ”Spis sundt og børst tænderne”.

For det, der møder de danske tandlæger, er mange rådne tænder, caries, som det hedder i tandlægesproget.

Så der er nok at tage fat på for de udsendte tandsundhedsarbejdere, som selv betaler for flyrejse og hotel, ligesom de bruger fridage eller ferie til projektet.




Kort: Ole Munk



Det er sidste dag i en uge, hvor tandlægerne hver dag er taget et nyt sted hen. Til en ny landsby, hvor der hver morgen er blevet indrettet klinik i et forsamlingshus eller i en skole i området omkring Betlehem og Hebron. Her bliver der boret, men især bliver der rykket tænder ud. Skoleborde eller plastik-havestole er blevet omdannet til tandlægestole. Ofte er der ikke rindende vand for ikke at nævne moderne redskaber som sug eller røntgen.

Børnene bliver som regel fulgt til tandlægen af moderen. Det er en hurtig behandling, der ofte starter med en bedøvende sprøjte. Når dagen er omme, er der 50-60 børn, der har ømme gummer. Men de er befriet fra den onde tandpine, som op mod halvdelen af skolebørnene i Det Palæstinensiske Selvstyre lider af.


 
 



HVEM ER TUG?


  • Tandsundhed Uden Grænser (TUG) er en lille ngo, som blev stiftet af tandlæger og tandlægestuderende i 2002
  • TUG har arbejdet i en lang række lande, for øjeblikket har de aktiviteter i Rwanda og Det Palæstinensiske Selvstyre, hvor tandlægerne arbejder sammen med den lokale sundhedsorganisation PMRS om et langsigtet sundhedsprojekt i 26 skoler.
  • De fem udsendte på rejsen i vinterferien til Vestbredden var tandlægerne Karin Kornø Rasmussen fra Østerbro i København, Amna Unaza Saeed fra Oslo og Paul Lester fra Roskilde samt tandplejer Pernille Roth Christensen fra Abenraa og klinikassistent Sofi Helwa fra Skælskør.
  • Det næste hold tager af sted til Vestbredden den 13. juli.






HVEM ER TUG?


  • Tandsundhed Uden Grænser (TUG) er en lille ngo, som blev stiftet af tandlæger og tandlægestuderende i 2002
  • TUG har arbejdet i en lang række lande, for øjeblikket har de aktiviteter i Rwanda og Det Palæstinensiske Selvstyre, hvor tandlægerne arbejder sammen med den lokale sundhedsorganisation PMRS om et langsigtet sundhedsprojekt i 26 skoler.
  • De fem udsendte på rejsen i vinterferien til Vestbredden var tandlægerne Karin Kornø Rasmussen fra Østerbro i København, Amna Unaza Saeed fra Oslo og Paul Lester fra Roskilde samt tandplejer Pernille Roth Christensen fra Abenraa og klinikassistent Sofi Helwa fra Skælskør.
  • Det næste hold tager af sted til Vestbredden den 13. juli.



 
 

Holdet, der består af tre tandlæger, en tandplejer og en klinikassistent, kører hver morgen i ugen til forskellige landsbyer på Vestbredden. Det gule hus her, en slags forsamlingshus, ligger 20 minutters kørsel udenfor Betlehem ved landsbyen Beit Tamar. Alt, hvad der skal bruges i en tandklinik, er med i papkasser og plastikbokse. Tænger, sprøjter, vattamponer og et batteridrevet bor. 




TUG arbejder sammen med en palæstinensiske sundhedsorganisation, som blandt andet har ansat læger og tandlæger på Vestbredden, og de tager rundt på skoler og udbreder kendskabet til tandbørsten og det farlige sukker. ”Det med at flytte vaner er det lange seje træk. At vi kommer og trækker tænder ud, hjælper kortvarigt – det er på den lange bane, der skal sættes ind. Kosten var måske rigtig for 50 år siden, men i dag spiser de forarbejdet mad og slik og drikker læskedrikke,” siger Paul Lester, rutineret tandlæge og tandkirurg fra Roskilde. 




Tandpersonalet er i gang i flere rum på samme tid. Der bliver både boret og trukket tænder ud i den interimistiske tandklinik. 

Sofi Helwa er til daglig klinikassistent på en klinik i Skælskør og ud af en palæstinensisk familie. ”Mit hjerte bankede hurtigt, og jeg fik gåsehud, da vi landede. Det er første gang, jeg er i min families land, og jeg vil aldrig glemme denne tur. Jeg er taknemmelig for mit job i Danmark, hernede skal de ofte have tre jobs for at overleve,” siger Sofi Helwa. Hver dag har hun sammen med tandplejer Pernille Roth Christensen holdt klasser for de fremmødte børn med tandbørstens fortræffelighed som omdrejningspunkt. Billedet her er fra den interimistiske klinik i et fælleshus i Dar Khalawi. 




Tandlæge Karin Kornø fra Østerbro i København (forrest med pandelampe) er i gang med sprøjten, mens Amna Saeed, der til daglig er tandlæge i Oslo, også er optaget af at give en smertestillende indsprøjtning. Det hele foregår i et lille lokale i Hebron, og en gang imellem bliver de mange pårørende og tilskuere vist udenfor. ”Når jeg kommer hjem fra en tur som denne, er man tilbøjelig til at være mere fleksibel på klinikken og give en hånd til de andre. Man får det selv bedre af at hjælpe nogen, måske er det lidt egoistisk, men jeg vil gerne være med til at gøre en forskel”, siger Karin Kornø, som tidligere blandt andet har arbejdet med jødiske og arabiske børns tænder hos en israelsk ngo i Jerusalem. 




Det mobile tand-team rykker ind i et forsamlingshus i Beit Tamar. Remedier og værktøj til tandbehandlingerne er i papkasser og plastbokse. Hurtigt tages der stilling til, hvordan lokalerne indrettes. Et gennemsigtigt forhæng sættes op, og forsamlingshusets borde inddrages og fungerer nu som tandlægestole. Der er kun vand i køkkenet, så det er der, at tandværktøjet efterfølgende vaskes og desinficeres. 




Den langsigtede del af TUG’s arbejde handler om at udbrede kendskabet til god mundhygiejne og sund kost. Mens der bores og trækkes tænder ud, holder klinikassistent Sofi Helwa og tandplejer Pernille Roth Christensen små kurser i et andet hjørne af bygningen. Er cola sundt eller usundt for tænderne? Børnene kender de rigtige svar, men lever ikke efter dem, og cirka halvdelen oplever ofte at have tandpine. Som i øvrigt er den største årsag til fravær i de palæstinensiske skoler. 




For at børnenes tandproblemer ikke skal vende tilbage, bruger de udsendte mange kræfter på at undervise i god mundhygiejne. 




Et eksempel på et voldsomt cariesangreb. Her er der tale om mælketænder, men hvis der ikke børstes, sker det samme for de blivende tænder. 




Mens der bliver boret og rykket tænder ud inde på klinikken, giver den palæstinensiske doktor Mustafa Raed et lille kursus i tandsundhed for de fremmødte mødre med børn, der fra morgenstunden er kommet til de gamle lokaler i Hebron. 




Amna Unaza Saeed er til daglig tandlæge i Oslo i Norge, men bruger nogle af sine ferier sammen med TUG. 




 




KREDITERING