Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Overblik:
Det ved vi om angrebet ved synagogen i Tyskland
Af Benjamin Krasnik, Rasmus Fahrendorff & Rose Marie Balslev Willert

9. oktober 2019
Senest opdateret: 10. oktober klokken 10:04

Facebook
TwitterDet ved vi indtil videre*

*Oplysningerne opdateres løbende. Antal dræbte og sårede skal tages med forbehold og kan udvikle sig.


Dræbte

2


Sårede

2


Hvor

Halle

I delstaten Sachsen-Anhalt, Tyskland


Hvornår

9. oktober 2019

Kort efter middag
To er blevet dræbt i den tyske by Halle onsdag middag ved en synagoge i Paulus-distriktet. Her var jøder samlet til helligdagen Yom Kippur, da en bevæbnet gerningsmænd angreb stedet samt en kebabbutik i nærheden. Sikkerheden ved tyske synagoger er skærpet

Her kan du danne dig et overblik over det tragiske forløb


Forløb En gerningsmænd har affyret adskillige skud med en maskinpistol foran en synagoge i Humboldtstrasse i byen Halle. Mindst to er døde. Ud over skud er der blevet kastet en håndgranat ind på en jødisk gravplads. Det skriver den tyske avis Bild på sin hjemmeside.

 Politiet i Halle bekræfter på Twitter, at der er to døde: Ifølge nyhedsbureauet AFP er yderligere to personer i kritisk tilstand og bragt til hospitalet i Halle.

 Gerningsmanden var iklædt camouflagetøj og hjelm, hvor han havde påsat en kamera. Manden, en 27-årig tysk nynazist, filmede sit angreb og livestreamede det til videoplatformen Twitch.

 Der har ifølge flere medier også været et angreb ved en kebabbutik i nærheden af synagogen. En talsmand for politiet fortæller til den lokale tv-station NTV, at de arbejder med to gerningssteder.

 En talsmand for politiet oplyser, at en mand er dræbt i en butik. En kvinde blev dræbt i Humboldstrasse nær synagogen.

 Politiet oplyser, at de har anholdt én mand, som de mener, var alene om angrebet.

 Kilder fortæller til nyhedsbureauet dpa, at gerningsmanden er en 27-årig tysk mand med rødder i det ekstreme højrefløjsmiljø.

 Ifølge Max Privorotzki, formanden for den jødiske menighed i Halle, forsøgte to gerningsmænd at trænge ind i synagogen, inden skyderiet brød ud. Ifølge formanden har sikkerhedsforanstaltningerne ved indgangen "modstået angrebet”. Der var 70 til 80 mennesker i synagogen. Det skriver Der Spiegel.

 Handlingen falder på den helligste dag i jødedommen, forsoningsdagen Yom Kippur, hvor man faster og opholder sig i synagogen hele dagen.


Foto: Reuters/Ritzau Scanpix Et øjenvidne fortæller ifølge det britiske medie Metro, at han hørte pistolskud og så en mand, der lignede en politimand med hjelm og camouflagetøj. ”Han havde et gevær og skød en kvinde,” fortæller manden.

 Tyske Focus Magazine skriver ifølge Reuters, at der efter skyderiet i Halle er blevet affyret flere skud i den nærliggende by Landsberg. Det samme siger en talsmand til nyhedsbureauet dpa.

 Myndighederne i Halle er i højeste beredskab, melder byens borgmester, Bernd Wiegand. Han har indkaldt sin stab på grund af de ”ekstraordinære begivenheder”.Foto: Reuters/Ritzau ScanpixHalle cirka 50 kilometer nordvest for Leipzig, Tyskland. Kort: Google Maps.


Reaktioner ”At der på Yom Kippur-dagen er affyret skud ved en synagoge, rammer os i hjertet. Vi må alle handle mod antisemitisme i vores land,” skriver Tysklands udenrigsminister Heiko Maas på Twitter.

 Den tyske regerings talsmand, Steffen Seibert, kalder angrebet for ”frygtelige nyheder” og udtaler, at det er ”forfærdeligt”, at der er to døde. Han håber, at det tyske politi ”fanger gerningsmanden eller gerningsmændene hurtigst muligt, og at der ikke bliver flere ofre.”

 ”Terror-angreb tilsyneladende på jøder i Tyskland. Forfærdeligt. Håber de tyske myndigheder får styr på situationen hurtigst muligt. Min dybeste medfølelse til ofrene for angrebet,” skriver Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti, på Twitter.

 ”Forfærdeligt antisemitisk mordattentat i Halle. Chokerende. Uanset hvem der står bag (meget tyder indtil nu på højreekstremister, vi ved dog stadig ikke, hvem gerningsmændene er), så vil hændelsen hænge som en mørk sky over Tyskland anno 2019,” skriver journalist og tidligere Tyskland-korrespondent Troels Heeger.

 Lars Aslan (S) sender tanker til de jødiske ofre på det sociale medie Twitter: ”Forfærdet over at den ækle antisemitisme igen stikker sit grimme fjæs frem. Mine tanker går til de jødiske ofre i Tyskland og deres familier.”

 ”Jeg er aldrig på Twitter under Yom Kippur, men vi har netop hørt om et skyderi ved en synagoge i Halle i Tyskland. (...) På den helligste dag i det jødiske år bliver jøder endnu engang angrebet. Bed for ofrene,” skriver David Harris, CEO i American Jewish Committee.

 Europa-Parlamentet holdt i dag under en samling et minuts stilhed for ofrene for angrebet, oplyser parlamentsformand David Sassoli på Twitter:

”Chokerede og bedrøvede over de tragiske begivenheder i Halle holdt parlamentets medlemmer et minuts stilhed i dag. Vi sender vores dybeste kondolencer til ofrenes familier og håber, at politiet vil fange de mistænkte gerningsmænd hurtigt.”Historisk setTidslinje over andre terrorangreb

Et blik på nogle af de større terrorhandlinger de seneste år

Fotos: Ritzau Scanpix


 • 17. august 2017: Catalonien, Spanien: I alt 16 mennesker blev dræbt, da terrorangreb ramte flere steder i Catalonien i Spanien. Blandt andet blev 13 mennesker dræbt på Ramblaen i Barcelona.
 • 3. juni 2017: London, England: Tre mænd kører en varevogn ind i fodgængere på London Bridge, hvorefter de forlader bilen og med knive angriber mennesker i Borough Market. Ti døde (inklusiv gerningsmændende) og 48 sårede.
 • 22. maj 2017: Manchester, England: En selvmordsbomber udløser en eksplosion til en koncert med popsangerinden Ariana Grande og dræber 23 og sårer 119, heraf 23 alvorligt.
 • Blomster ved Åhléns City i Stockholm
  7. april 2017: Stockholm, Sverige: En lastbil kører ind i varehuset Åhléns City i Stockholm. Fem døde, 15 sårede.
 • 3. april 2017: Sankt Petersborg, Rusland: 11 bliver dræbt, og cirka 40 bliver såret ved en ekplosion i eftermiddagstrafikken i Sankt Petersborgs metrosystem.
 • 22. marts 2017: London, England: En mand kører bevidst ind i adskillige mennesker på Westminster Bridge i den britiske hovedstad London og rammer flere mennesker. 6 dør (herunder gerningsmanden), mens 49 såres.
 • 19. december 2016: Berlin, Tyskland: En lastbil lastet med stål kører gennem et tæt befolket julemarked på Breitscheidstplatz i Berlin. 12 dør, 56 såres. Gerningsmanden, en tuneser ved navn Anis Amri, bliver fire dage senere skudt og dræbt af politiet i Milano, Italien.
 • 14. juli 2016: Nice, Frankrig. Under en fejring af Bastilledag påkører en mand med en lastbil en stor menneskemængde på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. 84 dør, cirka 200 såres. Islamisk Stat (IS) tager ansvaret for den enlige gerningsmands handling.
 • 28. juni 2016: Istanbul, Tyrkiet. Tre selvmordsbombere udløser eksplosioner i Atatürk lufthavn. De dræber 41, inklusive sig selv, og sårer 239 personer. Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) mistænkes for at stå bag, men har ikke taget ansvaret.
 • 13. juni 2016: Magnanville, Frankrig. En politibetjent og hans hustru stikkes ihjel i deres hjem nær Paris af en franskfødt gerningsmand med marokkansk baggrund. IS tager ansvaret.
 • Lufthavnen i Bruxelles, Belgien
  22. marts 2016: Bruxelles, Belgien. 32 mennesker bliver dræbt og over 340 såret, da seks eksplosioner rammer lufthavnen Zaventem og metroen. IS tager ansvaret.
 • 16. januar 2016: Istanbul, Tyrkiet. Et syrisk IS-medlem dræber ti og sårer 15, da han sprænger en bombe på Sultanahmet-pladsen. Ingen har taget ansvaret, men IS menes at stå bag.
 • 13. november 2015: Paris, Frankrig. Inden for kort tid finder seks terrorangreb sted rundt omkring i Paris, heriblandt på cafeer og spillestedet Bataclan. 130 personer dør, og 433 såres. Gerningsmændene er franske og belgiske statsborgere. IS tager ansvaret.
 • 20. juli 2015: Suruc, Tyrkiet. Mindst 32 personer dræbes af en selvmordsbomber ved et kulturcenter. IS mistænkes for at stå bag.
 • Blomster ved synagogen i København
  13. juni 2015: København, Danmark. Den danske statsborger Omar el-Hussein, som har palæstinensisk baggrund, dræber to civile, Finn Nørgaard og Dan Uzan, ved henholdsvis Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i København. Han sårer senere samme dag fem politifolk, før han selv bliver skudt og dør.
 • 7. januar 2015: Paris, Frankrig. Det franske satireblad Charlie Hebdo og et supermarked angribes af franske statsborgere med algerisk baggrund. Satirebladets chefredaktør og tre tegnere dræbes, og to politifolk skydes under et efterfølgende gidseldrama. Gruppen ”al-Qaeda på den arabiske halvø” tager ansvar for angrebet.
 • 18. juli 2012: Burgas, Bulgarien. En canadisk-libanesisk selvmordsbomber angriber en bus med jødiske børn. Otte dør, og 30 såres. Hizbollah, der er et libanesisk parti og en paramilitær gruppe, menes at stå bag.
 • 11-19. marts 2012: Toulouse, Frankrig. Tre gange på otte dage slår en enlig gerningsmand til forskellige steder i byen. Først dræber han tre soldater, og i det sidste angreb yderligere fire personer på en jødisk skole. Den 22. marts dræber fransk politi gerningsmanden, der var fransk statsborger med algeriske rødder og havde forbindelser til al-Qaeda.
 • 13. juli 2011: Liége, Belgien. Syv mennesker dør, og 125 såres, da en belgisk statsborger af marokkansk afstamning angriber Place Saint-Lambért.
 • Utøya
  22. juli 2011, Oslo og Utøya, Norge. Den norske statsborger Anders Behring Breivik sprænger en bombe i Oslo foran justitsministeriet, hvorefter han rejser til øen Utøya, hvor det norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation holder sommerlejr. Her skyder han 77 personer. Ifølge gerningsmanden er han en del af en gruppe kaldet Tempelridderne, men retten har vurderet, at Breivik var alene om angrebet.Fra arkivet

Nyt terrorangreb udfordrer vores evne til at blive chokerede

Terror er blevet så almindeligt, at den har mistet evnen til at skræmme os voldsomt, og det forskrækker os. Vi føler, at vi bør reagere stærkere, siger filosof


Fra arkivet

Nyt terrorangreb udfordrer vores evne til at blive chokerede

Terror er blevet så almindeligt, at den har mistet evnen til at skræmme os voldsomt, og det forskrækker os. Vi føler, at vi bør reagere stærkere, siger filosof

Fra arkivet

Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne


Vi er ved at vænne os til terrorismen i Europa

De stadig hyppigere terroraktioner har forhærdet os, så vi føler mindre, hver gang bomberne sprænges. Og det er et meget godt forsvar mod terroristerne

Fra arkivet

Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter


Terroren har udvisket grænsen mellem krig og fred

Hele Europa er i krig mod terrorismen efter angrebene i Bruxelles. Men det er en krig, der ikke kan vindes ved at besejre en modstander, siger eksperter

Fra arkivet

Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terror


Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terrorTerrorisme i 45 år på verdensplan

Terrorangreb 1970-2015, koncentration og intensitet

Terror i vesteuropa siden 1970