Hospice
Efter flere årtier, hvor døende og uhelbredeligt syge fik lov til at dø på hospitalsstuer og alene i hjemmet, er der kommet fokus på at skabe rammerne om en værdig død. I dag er der 14 hospicer i Danmark og flere på vej.
Et hospice er et sted for mennesker, der lider af en uhelbredelig sygdom. Det er oprindeligt et sted, man kommer for at dø, men i dag er det også et sted, mange forlader igen, fordi de får det bedre af roen på et hospice frem for et hospital.
Her plejes døende af sygeplejesker, læger, fysioterapeuter, præster og psykologer. Nogle gange også diætister, socialrådgivere og musikterapeuter og ofte et stort antal frivillige.
* Hvorfor vælger man at dø på hospice?
* Hvordan fungerer de danske hospicer?
* Hvordan udvikler de politiske betingelser for bevægelsen?
1. Historie
Ideen med hospicer stammer helt tilbage fra korstogene i 11-hundredetallets Europa, hvor døende og uhelbredeligt sårede i særlige huse kunne finde lindring. I løbet af middelalderen spredte konceptet sig over Europa, men døde ud i takt med, at de religiøse ordener, der tog sig af døende, blev opløst.
I det 17. århundrede opstod en række hospicer i Frankrig, og to hundrede år efter fandtes der hospicer i store dele af den vestlige verden - især i USA, Australien og England.
En af de vigtigste hospicer var Our Ladys Hospice i Irland, som blev drevet af katolske nonner. Op mod 20.000 patienter ad gangen søgte hertil mellem 1845 og 1945.
Men ideen fik først virkelig fart på i 1950-60ernes Storbritanien. En række læger efterlyste ordentlig behandling og sanitære forhold for døende et behov, der var blevet bestyrket af en række tuberkuloseepidemier i begyndelsen af århundredet, og især kirken tog udfordringen op.
En af drivkræfterne var Cicely Mary Saunders, som udviklede mange af principperne for moderne hospicer. Hun var uddannet sygeplejerske og viede sit liv til døende.
Siden spredte ideen sig til Afrika, Amerika og Europa.
I de seneste 20 år er der blevet stadig flere hospicer i Danmark, men behovet er vokset endnu hurtigere. Mange mennesker står i dag på venteliste til hospice-ophold i Danmark.