Hvad er fordelene og ulemperne ved sommertid?

Hvis det står til EU-Parlamentet, bliver 2021 sidste gang, vi stiller urene og skifter mellem sommertid og vintertid. Sommertid sparer energi, gør mennesker gladere og giver længere sommeraftenener, men kan det opveje ulemperne?

Billedet viser et udsnit fra kæmpe ur-konstruktion, der står på Gare Du Nord foran togperron i Paris.
Billedet viser et udsnit fra kæmpe ur-konstruktion, der står på Gare Du Nord foran togperron i Paris. Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix.

På søndag slutter sommertiden, og vi stiller uret en time tilbage som altid, når vi rammer den sidste søndag i oktober. Det kan være svært at huske, om uret skal stilles frem eller tilbage, og for mange er skiftet mellem vintertid og sommertid en bøvlet affære.

Derfor kom sommertiden også for alvor til debat forrige år, da EU-Kommissionen fremsatte et forslag om at stoppe de sæsonbestemte tidsindstillinger i hele Den Europæiske Union. Deres forslag lyder, at det fra 2021 skal være slut med at skulle stille uret enten en time frem eller tilbage to gange årligt, og derfor vil de indføre én tid. Ud over det er sommertid en ”kunstig” tid, og er i størstedelen af EU to timer foran Greenwich Meantime (GMT), som er den internationale tidsstand, altså universaltiden.

Men hvad er argumenterne for og imod sommertid? Kristeligt Dagblad bringer her et overblik.