Prøv avisen

Fire ældre til stressede unge: Vores bedste råd til at mestre livet

Niels Engelsted, Jytte Hansen, Bente Andersen og Kathe Nygaard mener også, at der er nok fag på skoleskemaet, men fortæller gerne, hvad der kan hjælpe danske børn og unge ned at mestre livet. Foto: Vibe Lønstrup

Regeringens stresspanel har foreslået, at "livsmestring" skal være et tema i de danske skoler. Fire livskloge mennesker giver deres bud på, hvordan de unge kan blive bedre rustet til at håndtere livets op- og nedture

Børn og unge skal lære at mestre livet. Sådan lyder det fra regeringens stresspanel, der med inspiration fra Norge har foreslået, at "livsmestring" skal være et tema i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.

Eleverne skal blandt andet lære at modstå ydre påvirkninger og sætte pris på relationer, og dermed være bedre rustet til at møde de op- og nedture, de uundgåeligt vil komme ud for i løbet af deres liv.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo er dog skeptiske, for "livsmestring" bliver svært at undervise i, og derudover skal der ikke flere fag på skoleskemaet.

Men hvis man nu alligevel skulle fortælle de unge lidt om, hvordan man mestrer livet, hvad skulle det så være? Det har Kristeligt Dagblad spurgt fire livskloge ældre mennesker om.

Kathe Nygaard, 72 år

Det er ikke for at lyde som en gammel, gråhåret dame, men jeg ville råde de unge til at lægge telefonen væk et øjeblik, for der er mange ting, der går tabt.

Vi mister fornemmelsen og kontakten med hianden, når vi sidder med vores telefoner fremme hele tiden, og min generation er jo også blevet stygge til det. Men der er behov for mere nærvær, og jeg bilder mig ind, at hvis de unge lagde telefonen til side, ville det være med til, at de følte, at de kunne bruge hinanden og deres forældre noget mere.

På vej herind kom jeg i snak med nogle unge mennesker i S-toget, og det var smadder-hyggeligt. Den oplevelse havde jeg ikke fået, hvis jeg havde haft hovedet begravet i telefonen.

Bente Andersen, 69 år

Jeg tror, det ville være vigtigt at give dem den der fundamentale tro på sig selv og alt det, de kan. De skal vide og forstå, at det er godt nok at være lige der, hvor de er, og at det faktisk er rigtig fedt. De behøver ikke at stile efter noget mere hele tiden, og de skal ikke forsøge at leve op til alle mulige andre. De skal ikke ligne deres nabo.

Det er min fornemmelse, at de unge i dag bliver stillet over for rigtig mange muligheder og valg, og måske kan det være lidt for mange nogle gange. For det gør det sværere at finde ud af, hvem man er, og hvad der skal være ens ståsted.

Når folk pludselig konverterer til en religion, er det fordi, der er nogen, der tager hånd om dem, og fordi de så bare skal udfylde deres plads. Og det giver noget ro.

Så der er behov for at understrege vigtigheden af at hvile i sig selv, og det kommer blandt andet af at stole på sig selv.

Jytte Hansen, 72 år

Det er rigtigt, at de skal lære at være glade for sig selv. For i princippet skal du elske din næste, som du elsker dig selv. Men det kan du ikke, medmindre du er bevidst om dig selv og dine egne grænser. Derfor: Så længe du ikke kender dig selv, kender du heller ikke din næste, og så vil du måske være hård overfor ham eller hende. Og det ville du jo aldrig være mod dig selv.

Men for at blive dygtige og livsduelige mennesker skal børnene også have viden, og de skal vide, at de kan spørge ind til alt. De kan være trygge ved at gå hen til de voksne og stille dem deres spørgsmål. Men det sætter også krav til de voksne. For når man har med børn at gøre, så skal man forsøge at sætte sig ind i deres tankegang, og man skal tage dem alvorligt.

Niels Engelsted, 73 år

Børnene skulle have lov til bare at være børn. De skal nok lære det hele med tiden, uden at de behøver at blive presset helt enormt. Eller måske netop fordi de ikke bliver presset helt enormt.

Derfor går jeg heller ikke ind for, at børnene skal have et fag som "livsmestring" på skoleskemaet, for i stedet for at afstresse dem, som man gerne vil, fordi det er tydeligt, at der er et behov for det, vil det være med til at stresse dem endnu mere.

Kathe Nygaard (th), 72 år sammen med sin svigerinde Lisbeth Nilausen, 51 år Foto: Vibe Lønstrup
Bente Andersen, 69 år Foto: Vibe Lønstrup
Jytte Hansen, 72 år Foto: Vibe Lønstrup
Niels Engelsted, 73 år Foto: Vibe Lønstrup