Mor vil føde sin afdøde datters børn

En mor ønskede at blive gravid med hjælp af sin afdøde datters nedfrosne æg. Det har en landsret i Storbritannien nu afvist

”Det er under alle omstændigheder ikke muligt, at en datter donerer æg til sin mor, heller ikke selv om moderen er under 45 år,” forklarer chefkonsulent Henrik Kjeldgaard Jørgensen fra Det Etiske Råd. Modelfoto
”Det er under alle omstændigheder ikke muligt, at en datter donerer æg til sin mor, heller ikke selv om moderen er under 45 år,” forklarer chefkonsulent Henrik Kjeldgaard Jørgensen fra Det Etiske Råd. Modelfoto

Hun har mistet sin datter – og nu har hun mistet håbet om at få børnebørn.

En 59-årig kvinde og hendes 58-årige ægtemand har forsøgt at få de britiske myndigheder til at tillade, at hun kunne blive mor med sin afdøde datters nedfrosne æg.

Deres datter var enebarn, og hun døde for fire år siden af tarmkræft. Forinden havde hun fået udtaget og nedfrosset æg til senere brug. Forældrene har siden forsøgt at få lov til at tage de nedfrosne æg til USA, hvor de kunne blive befrugtet af en sæddonor, og derefter lagt op i den 59-årige kvinde, som så ville føde sit eget barnebarn.

I sin afgørelse understregede dommeren, at han havde al mulig sympati med parret, men at der manglede et beviseligt samtykke fra den afdøde, før hendes nedfrosne æg kunne bruges af andre. 

Før sagen endte hos domstolene, blev den tre gange behandlet i rådet The Human Fertilisation and Embryology Authority, som har afgørelsen i sager om befrugtning og embryologi. Hver gang nåede rådet også frem til, at der manglede det afgørende samtykke fra den afdøde datter. ---- Men familien mente, at deres datters intentioner var helt klare.

En kusine forklarede således i retten om reaktionen fra den nu afdøde, da hun fortalte om sin egen graviditet.

”Jeg har allerede mine babyer. De er på is,” lød svaret.

Moderen sagde også i retten, at da det stod klart for datteren, at hun ikke ville overleve sygdommen, bad hun moderen om at tage over.

”Jeg vil have, at du skal bære mine børn. Jeg gik ikke igennem en IVF-behandling (reagensglasbehandling) for ingenting. Jeg vil have, at de vokser op hos dig og far,” fortalte moderen om samtalen. 

Selvom det ville have været første gang, at en mor fødte sit eget barnebarn med æg fra en afdød datter, så var det ikke de etiske og medicinsk grunde, der stoppede sagen – men udelukkende manglende beviser for, at den afdøde datter rent faktisk havde udtrykt det pågældende ønske.

Både i Storbritannien og USA er der andre tilfælde, hvor kvinder har født deres eget barnebarn, men det har været for at hjælpe børn og svigerbørn, der var i live, og ikke selv kunne gennemføre graviditeten. Den slags vil være ulovligt i Danmark.

”Det er under alle omstændigheder ikke muligt, at en datter donerer æg til sin mor, heller ikke selv om moderen er under 45 år,” forklarer chefkonsulent Henrik Kjeldgaard Jørgensen fra Det Etiske Råd med henvisning til, at modtagere af donor-æg skal være under 45 år og ikke må være i direkte familie med donoren.