Dyrere cigaretter og engangsservice: Sådan finansieres den nye finanslov

Mandag aften blev regeringen og dens støttepartier enige om en finanslov for 2020. Den nye finanslov indebærer blandt andet minimumsnormeringer i dagsinstitutioner og flere sengepladser i psykiatrien. Men hvordan skal det hele finansieres? Dan dig et overblik her

Fra 2020 vil prisen på en pakke cigaretter stige til 55 kroner, mens afgiften på engangsservice og bæreposer tredobles.
Fra 2020 vil prisen på en pakke cigaretter stige til 55 kroner, mens afgiften på engangsservice og bæreposer tredobles. . Foto: Kristian Djurhuus/Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Langt om længe - og meget sent i går aftes - kunne regeringen og støttepartierne SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet præsentere næste års finanslov. Den lov, der bestemmer Danmarks nationale budget.

Børnefamilier og pædagoger kan blandt andet glæde sig til, at de meget omdiskuterede minimumsnormeringer bliver indført, mens mange studerende kan se frem til, at det stærkt kritiserede uddannelsesloft afskaffes.

Men intet er som bekendt gratis.

Og afsætter man 1,6 milliarder kroner til forbedrede forhold i landets dagsinstitutioner, må det også betyde, at der til gengæld bliver sparet andetsteds - men hvor? Og hvor meget?