Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Bonhoeffer har greb i danske præster

Jan Ulrik Dyrkjøb fandt allerede i 1960'erne inspiration i Boenhoffers teologi. Foto: JOHANNES VÆRGE Nordfoto

Trods sit korte liv nåede Bonhoeffer at skabe en teologi fra sin fængselscelle, der stadig vækker stor inspiration

På landets teologistudier er teologen Dietrich Bonhoeffer en del af pensum. Og mange præster finder til stadighed stor inspiration i hans tænkning.

For mig var Bonhoeffer en øjenåbner i 1960erne. Jeg var vokset op som katolik og var med i katolsk studenterarbejde, da jeg stiftede bekendtskab med Bonhoeffer og den eksistensteologi, der var gængs inden for protestantismen, siger Jan Ulrik Dyrkjøb, der fandt sit ståsted i folkekirken og i dag er sognepræst i Værløse-Hareskov.

Jeg havde en oplevelse af, at Bonhoeffer og eksistensteologien reddede troen. Han gav mig et svar på, hvordan man kunne være nutidsmenneske, være med i kulturen og have troen med sig, siger Jan Ulrik Dyrkjøb.

LÆS OGSÅ:Gud trådte ind i en grufuld verden

For ham var det i første omgang Bonhoeffers frie tænkning hvor den traditionelle kirkelighed trådte i baggrunden i forhold til det at være et kristent menneske i verden der vakte interesse. For et par år siden stødte Jan Ulrik Dyrkjøb igen ind i Bonhoeffer på et kursus i Løgumkloster. Her fik han tilføjet en ny dimension.

Her fik jeg øjnene op for Bonhoeffers fromhed og for hans forankring i den teologiske tradition. I virkeligheden er det nok den, som gør ham nok så interessant som teolog. Han formår at sætte en teologi i spil, der på en og samme gang rummer det fromme og det fornyende. På den måde er han både interessant for højrefløjen og nytænkende radikale teologer.

Den tyske præsts erfaringer fra fængslet og fængselsbrevene fremstår stadig i et aktuelt, nærværende sprog.

Bonhoeffer havde en villighed til at ville sætte liv på spil i stedet for at sikre sig selv. Det er budskabet om, at vi skal turde tage vores liv på os, der hvor vi er og være der for andre. Du kan lukke dig inde i din celle eller skærme dig af over for livet og menneskene. Eller du kan tænke, hvad du kan gøre af godt for, at andre kan leve godt. I fængslet var Bonhoeffer en stor støtte for de øvrige fanger og fængselspersonalet, fremhæver Erik Steen Nielsen og betoner samtidig, at dette netop skal ses i samspil med Bonhoeffers teologi.

Der er et stædigt sigte på at tale om Gud midt i menneskers liv ikke kun i hullerne, de svære stunder, de uforklarlige. Nej, Bonhoeffer vil tale om Gud og menneskers liv som en uløselig del af det samme fællesskab midt i livet, siger han og henter dermed både inspiration til sine prædikener og til det store spørgsmål om, hvordan Mølholm Kirke er kirke i Vejle anno 2013.