Prøv avisen

Den dag røderusserne kommer ...

Soldater er allerede en del af gadebilledet flere steder i Danmark, og de er på vej til at fylde endnu mere i bevidstheden med et forlig, der tilfører Forsvaret markant flere midler til blandt andet at forsvare landets grænser. Her ses soldater og civile sammen ved Kastellet i København til flagdag for Danmarks udsendte soldater. – Foto: Jens Dresling/ritzau

Verden er igen blevet farlig, også for Danmark. Det viser et nyt og skelsættende politisk udspil til nyt forlig om forsvaret, der for første gang siden Murens fald får tilført flere midler og igen skal forsvare landets grænser. Det udfordrer vores selvbillede som en fredelig nation og kan gøre forsvaret centralt i værdidebatten, lyder vurderingen

Men den dag røderusserne kommer,
& det gør de jo nok igen,
har jeg solgt min hacienda
& købt en ny i Californien

Sådan sang C.V. Jørgensen i 1980. Nu, 37 år senere, er truslen ved at blive virkelighed, men det er svært at flytte hele Danmark til Californien. Vi er nødt til at blive og forsvare os om nødvendigt, og derfor har der været mere end almindeligt mange øjne stift rettet mod regeringens udspil til et nyt forlig om forsvaret. Det blev offentliggjort i går.

At regeringen tager truslen alvorligt, er tydeligt i udspillet. For første gang siden Murens fald i 1989 bliver det danske forsvar nemlig ikke bliver beskåret, men får tilført ressourcer, hvis udspillet vedtages. Endda 12,8 milliarder kroner over seks år, hvilket har fået forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at tale om ”et substantielt løft”. Hertil kommer, at løftet ikke skal gives til styrker udsendt til verdens brændpunkter, men til forsvaret af Danmarks grænser og nærområder. Flere militæranalytikere kalder derfor udspillet for skelsættende. For det er samtidig et markant opgør med forestillingen om, at vi lever i en fredelig del af verden, forklarer Søren Nørby fra institut for militærhistorie og krigsteori på Forsvarsakademiet:

”Vi har haft en periode med fred og fordragelighed i det meste af Europa siden Murens fald. Mange har nok vænnet sig til den tilstand, men historisk set er det ikke normaltilstanden. Den er nærmere den magtsituation, vi er på vej ind i nu med især russerne som en trussel mod freden. Det er ikke den kolde krig om igen, og jeg tvivler på, at vi skal tilbage til ugentlige beredskabsøvelser og bygningen af beskyttelsesrum mod atomvåben – men det bliver derhenad.”