Filosofiens forhold til Luther skal undersøges

Luthers teser var både et oprør med teologien og filosofien, som på daværende tidspunkt var to uadskillelige elementer. Foto: AP / POLFOTO

Luthers tanker om filosofi var udelukkende negative. Han var meget radikal i sin afvisning af filosofien
Anders Moe Rasmussen

Er Luthers tanker forenelige med filosofien? Muligvis, mener lektor i filosofi Anders Moe Rasmussen

Kan reformatoren Martin Luthers tanker omkring tro og gerninger forenes med filosofien? Det spørgsmål stiller lektor i filosofi på Aarhus Universitet Anders Moe Rasmussen, når han i morgen er med til at åbne et nyt center på samme institution.

Med udgangspunkt i Immanuel Kants tanker om etik og moral sammenholder han Luthers grundanskuelse af kristendommen med filosofien.

Centrets navn er LUMEN, der er en sammentrækning af Luthersk Mentalitet, som omtalt øverst på denne side. Forskerne skal klargøre Luther og Reformationens indflydelse på samfundsudviklingen både kulturelt, teologisk og filosofisk. Og netop den filosofiske forståelse af Luther bliver bragt til diskussion i morgendagens oplæg.

Hidtil har Luther spillet en ”forsvindende lille rolle i filosofien”, mener Anders Moe Rasmussen. Og selvom en filosof som den lutherske Immanuel Kant var troende protestant, kan der ifølge lektoren ikke spores nogen direkte indflydelse fra Martin Luthers tanker på hans filosofi.

Alligevel forsøger Anders Moe Rasmussen at sætte Luthers tanker i forbindelse med Kants filosofiske system.

”En filosof som

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.