70-året for drabet på Gandhi: Han har inspireret verdens ledere

For 70 år siden blev Mahatma Gandhi dræbt af hindu-nationalister. Han har påvirket politiske ledere som Martin Luther King og Nelson Mandela og har inspireret kampen for borgerrettigheder i både USA og Sydafrika

Denne magre mand, der insisterede på asketisk livsførelse, blev forbillede for mange politikere. Her ses han på gulvet foran et hinduistisk bedehjul. –
Denne magre mand, der insisterede på asketisk livsførelse, blev forbillede for mange politikere. Her ses han på gulvet foran et hinduistisk bedehjul. – . Foto: Ritzau Scanpix.

Mahatma Gandhi var på vej gennem haven omkring Birla House i New Delhi for at lede den daglige bøn for flere hundrede mænd og kvinder. Han var mager og afkræftet efter en lang faste og måtte støtte sig til sit barnebarn Ava og sin grandniece Manu for at komme igennem den stadig mere tætpakkede menneskemængde.

”Vi er allerede forsinkede,” skændte den ene af hans ledsagersker og forsøgte at skubbe den mand til side, der bøjede sig ned foran den gamle vismand, som ville han lægge et offer for hans fødder. I stedet rettede hindu-nationalisten Nathuram Godse en halvautomatisk Beretta-pistol mod Gandhis bryst og affyrede tre skud.

Klokken var 17.12 den 30. januar 1948. Ikke-voldens apostel var blevet offer for den politiske vold og ekstremisme, som han havde viet sit liv til at bekæmpe. Han døde 15 minutter senere.

”Lyset har forladt os. Mørket er overalt,” sagde Indiens præsident, Jawaharlal Nehru, da han offentliggjorde drabet i radioen.

70 år efter dette skudattentat satte et punktum for Mahatma Gandhis liv, har lederen af indernes kamp mod den britiske kolonimagt stadig et eftermæle som selve inkarnationen af ikke-vold som politisk kampmiddel. Som Martin Luther King sagde i 1955: ”Kristus gav os målet. Gandhi gav os metoden.”

Også Albert Einstein var fascineret af Gandhi, som han korresponderede med, og han kaldte inderen for ”en rollemodel for kommende generationer”.

”Jeg tror, at Gandhis synspunkter var de mest oplyste blandt alle politikere i vor tid,” skrev han også.

Men den sorte borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King var måske den politiske leder i verden, som udtrykte sig stærkest om Gandhis arv.

”Han var formentlig den første person i historien, der løftede Kristi kærlighedsbud fra et spørgsmål om relationer mellem enkeltpersoner til at blive et magtfuldt og effektivt redskab til samfundsforandring. Gandhi gav mig det reformredskab, jeg havde søgt efter,” skrev Martin Luther King.

”Gandhi har inspireret en lang række internationale personligheder, der har interesseret sig for hans brug af ikke-vold som politisk kampmiddel. Det gælder ikke mindst Martin Luther King, hvis marcher for borgerrettigheder i USA var direkte inspireret af for eksempel saltmarchen i 1930 i protest mod det britiske saltmonopol, og han rejste til Indien for at møde Gandhis tilhængere. Men også de sydafrikanske anti-apartheid-ledere var påvirket af Gandhi, først og fremmest Nelson Mandela, men også ærkebiskop Desmond Tutu,” understreger Vinit Haksar, der er æresdoktor i moral, etik og politisk filosofi ved universitetet i Edinburgh og forfatter til en bog om Gandhi.

Gandhis tanker om betydningen af at tilgive sin fjende har været inspirationskilde til den sydafrikanske forsoningskommission, som skulle medvirke til at læge sårene efter apartheid og undgå både hævn og glemsel.

”Både Martin Luther King og Desmond Tutu var enige om, at ikke-vold hører med til at være kristen. Men selvom Tutu var en fredens mand, var han ikke helt overbevist om, at Gandhis metoder ville virke i Sydafrika,” skriver den amerikanske forfatter Johnny Bernard Hill i bogen ”The Power of Nonviolence: Mohandas K. Gandhi’s Influence on King and Tutu” (På dansk: Ikke-voldens magt: Mohandas K. Gandhis indflydelse på King og Tutu).

Senest har også den tidligere amerikanske præsident Barack Obama nævnt Gandhi som sin vigtigste inspirationskilde.

”Gandhis lære og idealer, som blev delt med Martin Luther King på dennes pilgrimsrejse til Indien i 1959, ændrede det amerikanske samfund gennem borgerrettighedsbevægelsen,” har Barack Obama sagt ifølge den britiske avis The Telegraph.

Siden 2015 har en statue af Mahatma Gandhis radmagre krop dækket af det karakteristiske sjal stået på pladsen foran det britiske parlament i London ved siden af Gandhis politiske fjende Winston Churchill, der var leder af Storbritannien, da den havde Indien som koloni.

Men selvom Gandhi stadig har tilhængere, er der også kritikere ikke mindst i Sydafrika, hvor han på grund af nedsættende udtalelser om Sydafrikas sorte befolkning ikke erindres entydigt postivt.

Mahatma Gandhi blev dræbt af hindu-nationalister, der så hans ønske om fred og forsoning mellem hinduer og muslimer og mellem Indien og det nydannede Pakistan som et forræderi mod idéen om Indien som et samlet rige, der inkluderede det nuværende Pakistan.