Prøv avisen

Fra Martin Luther til variable renter: Økonomi og teologi har påvirket hinanden

Set fra Luthers synspunkt måtte forbrugerne ikke betale overpris for varer, hvorfor han også kritiserede den katolske kirkes tilbud om at købe aflad for sine synder. Foto: Andrew Medichini, AP/ritzau

Der kan se ud til at være langt fra Martin Luther til variable renter. Men når man i år markerer Reformationen, må man ikke overse reformatorens indflydelse på økonomi, mener britisk lektor, der er beskæftiget med det voksende forskningsfelt økonomisk teologi

Der kom ikke mange teologiske argumenter på bordet, da der for nylig blev debatteret finanslovsforslag. I dag har vi nemlig opgivet mange af de argumenter, som teologer tidligere lagde på bordet, når det gjaldt økonomi. Men i åndshistorien er der masser af eksempler på, at overvejelser om penge og Gud er blevet knyttet sammen.

Lektor i tidlig moderne historie ved universitetet i Manchester Philipp Rössner forsker i Martin Luther og økonomi. Han mener, at reformatorens indflydelse på den vestlige økonomi ofte undervurderes.

”Som økonomisk tænker havde Luther en god og klar indsigt i økonomiske anliggender. Han var ret liberal, for han gik ind for den frie markedsøkonomi, hvor privatejede virksomheder kunne gro og blive sunde. Luther havde intet imod, at der blev genereret overskud, men han udviste bekymring for, om virksomhederne ville udnytte forbrugerne økonomisk,” fortæller Rössner.

”Derfor havde Luther den klare holdning, at markedet skulle styres ud fra en kristen moralsk norm.”

Set fra Luthers synspunkt måtte forbrugerne ikke betale overpris for varerne. Derfor skulle der være fælles markedspriser, således at virksomhederne kunne konkurrere, men forbrugeren samtidig beskyttes. Der skulle være en overensstemmelse mellem produktets værdi og prisen.

”Det er lidt den samme kritik, han har over for den katolske kirkes tilbud om at købe aflad for sine synder. Det er interessant, for den katolske kirke udøvede selv kapitalistiske transaktioner og handler gennem handlen af aflad. Luther virker her mere konservativ. Han afskaffede afladshandlerne og den kapitalistiske indgangsbillet til himmerige.”