Piger spiller Jesus på julemarkeder i Tyskland

kristusbarnet med gaverne

Mange små og store byer i Tyskland har et marked i december, hvor man som regel kan købe håndlavet pynt til juletræet og legetøj lavet af træ. Naturligvis er det på et rigtigt traditionelt julemarked også muligt at få stillet sulten med stegte pølser, honninghjerter og andre lækkerier.

I de større byer begynder markedet i slutningen af november og varer frem til juleaften. Julemarkederne i landsbyerne kan derimod være af kortere varighed, for eksempel en weekend eller blot en enkelt dag.

I mange byer kaldes julemarkedet også for Christkindlmarkt.

Christkind betyder oversat til dansk Kristusbarn, og i virkeligheden er dette barn og Jesus én og samme person. Mange tyske børn tror, at Kristusbarnet og ikke julemanden bringer dem gaver juleaften.

Ældst, størst og meget populært er markedet i Nürnberg.

Hvert år den sidste fredag i november måned bliver Nürnbergs Christkindlmarkt åbnet med en højtidelighed, hvor byens Christkind holder en prolog. Derefter marcherer skolebørn i et optog med levende lys igennem gaderne, og senere på dagen finder et krybbespil sted.

Hvert andet år kårer Nürnbergs aviser den person, som skal være Christkind. Valget falder altid på en pige i alderen 16-18 år. Hun må ikke lide af svimmelhed, eftersom hun skal åbne markedet højt oppe fra Fruekirkens pulpitur i byens centrum.

Ligesom i Nürnberg kårer mange andre tyske byer også deres eget Christkind. Det er altid piger, der har rollen som Christkind, og det skyldes ofte deres lange hår, som man mener får dem til at se mere engleagtige ud end drenge.