Svensk lysfejring

lucia lyser i vintermørket

Ved daggry den 13. december brydes nattemørket tusindvis af steder i Sverige af et syngende optog. Forrest går en ung pige klædt i hvid kjole, med lys i hænderne og med en krans af lys på hovedet. Hun er kendt som Lucia, og med sig har hun hvidklædte, syngende børn. Luciadagen er for mange unge piger kulminationen på måneders konkurrence om at blive årets luciabrud, som går i spidsen for optoget. Den ældste svenske omtale stammer fra 1764, hvor det i Västergötland blev skik at spise og drikke lidt ekstra natten til den 13. december, som efter den gamle julianske kalender var årets længste nat.

Den lokale skik bredte sig efterhånden til hele Sverige, og da dagen faldt sammen med dødsdagen for den italienske helgeninde Lucia, blev det til luciadag. Det første omtalte optog fandt sted, da en stockholmsk avis i 1928 kårede hovedstadens Lucia.

Virkelighedens Lucia hjalp forfulgte kristne i Romerriget, og hendes sociale engagement er også blevet en del af luciadagen i Sverige, hvor mange organisationer har indsamlinger denne dag.