Danskerne køber julegaver på nettet som aldrig før

Hvert år stiger antallet af mennesker, som køber deres gaver på internettet. Udviklingen skyldes blandt andet, at danskerne er et af de mest digitale folkefærd i verden

Årsagen til, at danskerne i stigende grad fravælger de fysiske forretninger, er ganske simpel: Det handler om bekvemmelighed, forklarer Henrik Theil. Det er nemlig mindre tidkrævende at købe julegaver på nettet.
Årsagen til, at danskerne i stigende grad fravælger de fysiske forretninger, er ganske simpel: Det handler om bekvemmelighed, forklarer Henrik Theil. Det er nemlig mindre tidkrævende at købe julegaver på nettet.

Nisser, gran og pebernødder har for længst indtaget de danske butikker.

Men på trods af juleudsmykningen fravælger stadig flere kunder indkøbscenteret og turen ned ad gågaden, når julegaverne skal købes. I stedet foregår det hjemme foran computeren.

December 2014 slog rekord ved at være den måned, hvor der blev foretaget flest handler på internettet, og der er stor grund til at tro, at årets julemåned sætter ny rekord. Det mener Henrik Theil, der er kommunikationschef i Foreningen for dansk internet-handel (FDIH), der laver analyser af udviklingen inden for internethandel i Danmark. 

”Fire ud af fem danskere handlede sidste år på nettet, og vi har en forventning om, at halvdelen af dem har tænkt sig at købe julegaver på nettet. I virkeligheden kan der være tale om endnu flere, fordi vi kun tæller dem med, der julehandler i december,” siger han og forklarer, at flere danskere har taget ”black friday” til sig, som er den sidste fredag i november, hvor butikkerne holder udsalg.

Årsagen til, at kunderne i stigende grad fravælger de fysiske forretninger, er ganske simpel. Det handler om bekvemmelighed, mener Henrik Theil.

”Det er mindre tidskrævende, du kan handle, når du har tid og lyst, og så får du det leveret lige til døren.”

Men det hænger også sammen med, at danskerne er et af de mest digitale folkefærd i verden, og det tillader butikkerne at flytte dele af salget fra de fysiske butikker til internettet uden de store udfordringer.

Men selv de personer, der ender med at købe julegaverne i en butik, har i de fleste tilfælde været et smut forbi internettet for at blive klogere på det, de skal købe.

”Hvis forbrugeren skal foretage et planlagt køb, som julegaver er, tjekker de først en række ting på nettet: Hvor kan de købe det, og hvad er prisen? Selvom købet bliver gjort i butikken, så er det på nettet, at valget bliver truffet,” siger Henrik Theil.

Post Danmark mærker også, at danskerne i stigende grad er begyndt at købe julegaver over internettet. I julen 2014 var postbudene ude med mere end syv millioner forsendelser fra internethandlen, og det tal bliver endnu højere i år. Men det er de forberedt på i Post Danmark, siger kommunikationschef Morten O. Nielsen.

”Vi har åbnet over 200 posthuse siden sidste jul, og vi er begyndt at omdele pakker om lørdagen. Det er en direkte konsekvens af, at danskerne handler så meget på nettet. I julen oplever vi som organisation et voldsomt pres, og der vil blive indkaldt ekstra mandskab, og alle biler vil være på gaden, så vi kan imødegå travlheden.”


Christian Toftegaard, 23 år, køber alle sine julegaver over nettet

Hvorfor køber du julegaver over nettet?

”Det er nemmere. For det første slipper jeg for at gå ud af døren, og udvalget er ofte langt større på internettet. Derudover kan jeg finde gaverne billigere, fordi jeg med få klik kan sammenligne priserne. Jeg undgår derfor at traske frem og tilbage fra butik til butik for at spare penge. Sidst men ikke mindst slipper jeg også for den stress, der er forbundet med julegaveindkøb.

Hvilke begrænsninger oplever du, når du handler julegaver på internettet?

”Jeg går glip af den personlige vejledning, og så kan der naturligvis være hjemmesider, som er utroværdige. Men man kan hurtigt finde frem til, hvilke sider det drejer sig om. Det kan også give problemer, hvis gaven skal byttes. Derfor tager jeg altid ansvaret for at få gaven byttet, hvis personen ikke kan bruge den.”


Pernille Fink Didriksen, 22 år, køber ingen julegaver over nettet

Hvorfor køber du ikke julegaver over nettet?

”Jeg vil gerne kunne se varen, inden jeg køber den, og jeg vil gerne være sikker på, at den kommer til tiden. Mine arbejdstider gør også, at jeg ikke er hjemme, når postvæsenet kommer, og så skal jeg alligevel over og hente det på posthuset. Desuden har jeg ikke nogen printer til at udskrive kvitteringer i tilfælde af, at gaven skal byttes.”

Hvilke begrænsninger oplever du, når du handler i en fysisk forretning?

”Jeg oplever tit, at butikkerne ikke har den vare hjemme, som man godt kunne tænke sig. Der er mit indtryk, at udvalget er større på internettet, og det er sandsynligvis også billigere, men så kommer fragten oveni. Det er selvfølgelig også tidsbesparende, men jeg synes i grunden, at det er vildt hyggeligt at rende rundt og købe julegaver. Min veninde og jeg tager en dag i begyndelsen af december hvert år, så for mig er det ikke stressende.”