Den første uge som efterskoleelev

Nye rutiner, ansigter og indtryk følger med, når man begynder på efterskole. Og måske ender det ud i et helt nyt perspektiv på tilværelsen. 15-årige Rachel Munch Kofod har taget turen fra Bornholm til den vestjyske by Tarm, hvor hun går på Efterskolen Solgården, der har et kristent fundament. Her fortæller Rachel om sin første uge på efterskolen

0På Efterskolen Solgården går i alt 71 elever. Her er Rachel Munch Kofod (iført sort trøje) sammen med nogle af sine nye veninder.
0På Efterskolen Solgården går i alt 71 elever. Her er Rachel Munch Kofod (iført sort trøje) sammen med nogle af sine nye veninder. Foto: Peter Jensen.

Søndag

Vækkeuret ringer klokken fem, og så tager mine forældre og jeg med færge og bil fra Bodilsker til Tarm. Da vi ved middagstid kører ind i Tarm, tænker jeg ”Uh, nej, nu bliver det spændende!”. Men jeg har set efterskolen før, fordi min bror og mine fætre har gået der. Det var vigtigt for mig at finde en efterskole, hvor man kan dyrke det kristne fællesskab. Og så får man den der rigtige efterskolefølelse, når man er langt væk og ikke lige kan ringe til mor og få hjælp med vasketøjet. Vi får vores værelser at se, jeg får pakket nogenlunde ud, og så kommer vi ned i salen til et velkomstshow, hvor der er sang, musik, og lærerne bliver præsenteret. Forstanderen har et guldjakkesæt på, og rundt omkring er der guldballoner og guldkonfetti. Det skal symbolisere, at nu afleverer forældrene deres guldklumper, som nok skal blive pudset på efterskolen. Det er rigtig sjovt. Vi spiser middagsmad med forældrene, og det er som om, den akavede stemning forsvinder lidt, da de kører. Vores telefoner bliver inddraget for de næste to uger. Det er egentlig lidt befriende, for man er mere social, når man ikke lige kan tage telefonen op, hver gang der er en akavet situation. Det hele er spændende og lidt skræmmende, men alle er desperate for at få venner, så det er nemt at falde i snak. Efter vi har spist, har min roomie, Laura, og jeg det ret hyggeligt på værelset. Klokken 22.30 kommer læreren rundt og siger godnat.

Mandag

Vi bliver vækket 6.30, spiser morgenmad, ser nyheder og holder andagt. Om morgenen består andagten af bibellæsning og en kort refleksion. Bagefter får vi en introduktion til it, skema og rengøring. Vi skal gøre vores værelse rent hver dag, og så står min familiegruppe for rengøring i tre klasselokaler. Det er egentlig hyggeligt nok, og når man lige kommer ind i rutinen, går det jo hurtigere. Vi går en lille tur rundt i Tarm, så vi får at se, hvor Dagli’Brugsen, ABC Lavpris og genbrugsbutikkerne ligger. Efter aftensmaden leger vi nogle lege udendørs, blandt andet én, hvor man skal samarbejde om at spytte vand i en spand. Der er også mange navnelege. Klokken 21 er der en andagt på cirka 20 minutter, hvor vi også synger en salme eller lovsang. Inden vi skal i seng, er der ”fri leg”, så nogle spiller volley, og andre spiller brætspil i dagligstuen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tirsdag

Vi bliver vækket på samme tidspunkt og spiser morgenmad. Så bliver vi introduceret til skolens ordensregler. Bagefter er der et slags orienteringsløb på skolen, som vi laver i vores familiegrupper. Vi får også en rundtur på skolen og lidt tid til at være sammen med vores roomie. Tirsdag er den første dag, vi har almindelig undervisning. Jeg er så heldig, at jeg har en del fritimer, og så har jeg bibellinje i to timer. Det er virkelig, virkelig spændende. Vores lærer Peter Brun gennemgår det vigtigste i hver bog i Bibelen. Han underviser på en måde, så man virkelig kan mærke, at han brænder for det. Så selvom emnet måske kunne have været lidt tungt, er han så frisk og engageret, at det er vildt spændende at høre ham fortælle.

Onsdag

Onsdag har vi almindelige timer. Jeg har dansk, studietime, engelsk og et af mine valgfag. I alt har jeg fire valgfag: musik og lovsang, volley for piger, fodbold for piger og volley mix. Jeg får hele tiden snakket med nogle nye. Det er selvfølgelig meget sådan noget ”Hvad var det du hed? Hvor kommer du fra? Hvilke timer har du? Hvad synes du om at være her?”. Til eftermiddagskaffen spiser vi chokoladeboller. Om aftenen kan man lave, hvad man har lyst til. Hvis nogen spiller volley, spiller jeg for det meste også volley. Det er sindssygt varmt den første uge, så for det meste spiller vi i hallen indendørs. Der sker egentlig ikke så meget onsdag, og det hele begynder at blive lidt mere hverdag. Det er rart at komme ind i rutinerne, for man føler lidt, at nu har man et skema, så behøver man ikke vade rundt og tænke over ’Hvad skal jeg nu lave, og hvem skal jeg snakke med?’.

Torsdag

Efter morgenmad og andagt har jeg to timers engelsk, en fritime og to timers tysk. Klokken 12 er der middagsmad, og så har jeg to timers dansk, fritime og til sidst volley. For det meste har vi dobbelttimer, altså to gange 45 minutter, men det føles egentlig slet ikke som lang tid, fordi man hele tiden er sammen med venner, og alle lærerne gør en indsats for at engagere os. Om aftenen er der fri leg, så jeg spiller volley. Klokken 22.15 skal vi være på vores værelser, og det er også nogenlunde der, jeg plejer at gå i seng. Så ligger jeg og snakker med Laura. Om hvad vi har lavet i løbet af dagen, hvem vi har talt med, og hvad vi plejer at lave derhjemme. Det er en positiv overraskelse, at vi har så meget tilfælles. Hun er hestepige, ligesom jeg er. Læreren kommer rundt og siger godnat klokken 22.30.

Fredag

Om fredagen har vi normale timer, og så er der fællestime på torvet, som er vores mødested. Jeg har to fritimer og to timers bibellinje. I dag kommer vi til Ordsprogenes Bog. Selvom jeg kender Bibelen ret godt, får jeg meget at vide, som jeg ikke lige vidste. Vi spiser aftensmad, og så er der lovsang. Det er rigtig fedt, men selvfølgelig også lidt udmattende, fordi der stadig er mange, man ikke kender. Selvom man måske ikke er helt tryg, ligner det, at folk har det sjovt med det. Vi synger flere af de klassiske lovsange, som ”Ud af mørket” og ”Foran tronen står jeg nu”. Da det er blevet mørkt, har nogle af vores lærere arrangeret stjernekiggeri, så vi lægger os på et blødt underlag med dyner og tæpper og kigger på stjerner. Vi skal først være i seng klokken 00.

Lørdag

Vi får lov at sove lidt længere, og det er tiltrængt. Der sker så meget, at man hele tiden er helt oppe på dupperne. Vi bliver vækket klokken 10.30. Efter vi har spist brunch og gjort rent, cykler vi i grupper til Ringkøbing Fjord. Vi bader, spiser is, laver nogle konkurrencer og spiller rundbold. Til aften griller vi ved et shelter. Omkring klokken 20 kører vi hjem, og så er der udendørs biograf. Lærerne har sat et lærred op, lagt presseninger og madrasser ud, og nogle har snacks med. Vi ser ”Mr. Deeds”, en sød komedie, som alle kan være med på, og omkring midnat spiser vi nachos. Det er først sengetid klokken 00.30. Der er bare noget over weekend, man kan sove længere, og alle hygger sig på en lidt anden måde. Det minder mere om en hyggelig lejr.

Søndag

Rachel Munch Kofod er en af 71 elever, der begyndte på Efterskolen Solgården i Tarm søndag den 9. august. Hun har fortalt Kristeligt Dagblad sin første uge på efterskolen, det vil sige om dagene fra den 9. august til den 16. august 2020.