Efterskoleeleven er stereotyp: En ung jysk kvinde, der ikke er flyttet langt væk fra sit middelklassehjem

Billedet af den typiske efterskoleelev har ændret sig markant siden efterskolernes begyndelse for mere end 150 år siden. Kristeligt Dagblad har forsøgt at sætte ord, tal og billede på, hvem den typiske efterskoleelev er i dag

Illustration: Rasmus Juul
Illustration: Rasmus Juul.

Den typiske efterskoleelev er en pige

Dobbelt så mange af eleverne er piger. Ud af de 6075 efterskoleelever, der er medtaget i Kristeligt Dagblads rundspørge blandt efterskoleledere, er 1984 drenge, mens 4091 er piger.

Hun er 15 år og 197 dage gammel

Gennemsnitsalderen for de 6075 efterskoleelever, som Kristeligt Dagblad har fået oplyst alder på via avisens rundspørge blandt efterskoleledere, er 15 år og 197 dage. Den typiske efterskoleelev er altså ved begyndelsen på efterskoleåret 15 et halvt år gammel.

Hun er fra middelklassen

Tæt på halvdelen af eleverne bliver af de efterskoleledere, der har medvirket i rundspørgen, placeret i middelklassen ud fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråds opdeling i socioøkonomiske klasser. Mere præcist er det 44 procent, der placeres i middelklassen. 17 procent og 10 procent bliver placeret i henholdsvis nedre middelklasse og underklassen, men henholdsvis 19 procent og 10 procent bliver i henholdvis øvre middelklasse og overklassen.

Hun går på efterskole i Jylland og kommer fra Jylland

Ifølge Efterskoleforeningens tal fra 2019 går 64 procent af alle efterskoleelever på en efterskole, der ligger i Jylland. 16 procent går på en fynsk efterskole, og 20 procent af eleverne går på en efterskole, der ligger på Sjælland. Kristeligt Dagblads rundspørge peger på, at over halvdelen af eleverne, der er medregnet i undersøgelsen, kommer fra Jylland. Det gælder 56 procent, mens 12 procent er fra Fyn, 28 procent fra Sjælland og øerne, og fire procent er fra udlandet.

Hun går i 10. klasse

Ifølge tal fra Efterskoleforeningen går 70 procent af efterskoleeleverne i 10. klasse, mens 30 procent går i enten 8. eller 9. klasse.

Hun er etnisk dansk

De allerfleste af de efterskoleelever, der er medregnet i Kristeligt Dagblads rundspørge, er etnisk danske. Det gælder hele 88 procent. Fem procent er danske med anden etnisk baggrund end dansk, mens syv procent er internationale elever, herunder elever fra Færøerne og Grønland.