Godhavnsdreng: Vi holder aldrig op med at kæmpe

Trods nederlag i byretten vil ofre for mishandling på børnehjem i 1960'erne fortsætte kamp for en undskyldning

Det var et hårdt slag for Poul Erik Rasmussen, da Københavns Byret torsdag valgte at afvise hans forsøg på at få indbragt Socialministeriet for domstolene for den omfattende mishandling, han og andre drenge gennemgik på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne.

- Vi havde ikke de største forventninger, men alligevel er det da et enormt skuffende resultat, siger Poul Erik Rasmussen til Ritzau.

I samråd med sin advokat, Bjørn Elmquist, overvejer han nu, om byrettens dom skal ankes til landsretten.

- Men der er jo også pengene, for den første omgang her har kostet 40.000 kroner, og vi har ikke rigtig nogle penge, siger Poul Erik Rasmussen.

Dette "vi", han henviser til, er foreningen Godhavnsdrengene, som tæller flere af de mænd, der som børn blev ydmyget, slået og krænket seksuelt på børnehjemmet.

Som eksempel på mishandlingen har Poul Erik Rasmussen blandt andet fortalt, at han efter et flugtforsøg fik en genstand stukket op i endetarmen og blev revet i penis, så han tissede blod i dagevis.

- Vores tid på Godhavn har betydet, at vores liv er endt i et kaos, hvor mange er gået helt ned på druk eller narko, siger Poul Erik Rasmussen.

- Derfor er det så vigtigt for os at få en eller anden form for undskyldning, så vi får ord for, at vi også er noget værd, siger han.

Advokat Bjørn Elmquist har i sagen arbejdet gratis for Godhavnsdrengene og erklærer sig også "meget skuffet".

Han mener, at rettens henvisning til, at Poul Erik Rasmussens sag reelt blev forældet den 23. januar 1970, nærmer sig det groteske.

- Dengang var der jo ikke engang aktindsigt i egne sager, så hvis han havde forsøgt at føre sin sag på det tidspunkt, retten mener, han skulle have gjort det, så ville han være blevet afvist med et brag, siger Elmquist.

Advokaten erkender efter byrettens afvisning, at det kan blive vanskeligt at komme videre ad rettens vej.

- Det vil i hvert fald komme til at koste yderligere en stor sum at prøve sagen ved landsretten, siger han.

Om det bliver ved domstolene eller ej, så er det sidste ord ikke sagt i sagen, garanterer Poul Erik Rasmussen på vegne af Godhavnsdrengene.

- Det gør ondt, hver gang man får et spark, men vi holder aldrig op med at kæmpe, siger han.