Gud ske tak og lov for kirkemusik

Uvidenheden om den varierede og smukke orgelmusik stikker ofte så dybt, at det kan være svært at trænge igennem, skriver sognepræst Jacob Ørsted

Jacob Ørsted er sognepræst ved Helligåndskirken i Flensborg.
Jacob Ørsted er sognepræst ved Helligåndskirken i Flensborg. Foto: Privatfoto.

Ved mange bryllupper og begravelser ønsker brudeparret eller de pårørende ofte sange eller melodier spillet, som ikke har det fjerneste med kirkemusik at gøre.

Der er ikke nogen direkte forkyndelse i sangene, og melodierne bliver ofte ukendelige, når de kommer ud gennem orgelpiberne. Præster kan tale imod og advarer, men uvidenheden om den varierede og smukke orgelmusik stikker ofte så dybt, at det kan være svært at trænge igennem.

LÆS OGSÅ: Jacob Ørsteds blog

Den store imødekommenhed hos præster og organister gør ofte, at ønsker bliver efterkommet. Heldigvis oplever mange organister og præster, at pårørende og bryllupsgæster efter højtideligheden takker for den kirkelige musik, der til deres store overraskelse var særdeles passende til lejligheden.

Spørgsmålet er så, hvorledes man får gjort kirkemusikken bedre kendt. De klassiske orgel koncerter tiltrækker ofte de samme mennesker og fanger ikke nye ind.

Et kirkeskolesamarbejde om orgelmusik ville være spændende. Kirkerne inviterer til koncerter, hvor der ved samme lejlighed blev fortalt om komponisterne, orglets muligheder og funktion. Historier kan fortælles med musikalske indslag, ja, mulighederne er mange.
Ærgerligt er det, at så mange ubegrundet frygter orglets toner.