Prøv avisen
Julemusik

Harlem-sangere vil få julefreden og rytmerne frem i danske kirker

The Harlem Spirit of Gospel Choir synger en blanding af gospel-, R&B- og soulmusik. Hvis man spørger korets leder, Anthony Morgan (yderst til højre), er det korets speciale at vække rytmerne til live hos sit publikum, men sangene har også altid noget mere på hjerte. – Fotos: The Harlem Spirit of Gospel Choir.

Den amerikanske korleder Anthony Morgan rejser på juleturné i Danmark med sit gospelkor The Harlem Spirit of Gospel Choir for at synge om Jesu fødsel. Julen har han det svært med, men han tror på, at musik kan åbne døre og få folk til at tro

Rundt om i landet vil de decemberkolde kirkemure blive sunget varme, når The Harlem Spirit of Gospel Choir (Harlem-åndens gospelkor) denne måned rejser rundt på juleturné i Danmark.

Alle korets 40 sangere kommer fra bydelen Harlem i New York, der ofte bliver forbundet med at være indbegrebet af det afrikansk-amerikanske USA. Det er otte af korets sangere, der skal synge julen ind i danske kirker, og det bliver med en blanding af gospelsange og julesalmer, sunget på ægte Harlem-manér. For når koret synger, når tonerne både en hel del højere op og dybere ned, end de danske julesalmer oftest tillader det.

Harlem-fortolkningen af julesalmer og amerikansk gospel-musik har umiddelbart ikke meget at gøre med traditionel julehygge eller meget at gøre i en dansk sognekirke. Men korets leder, Anthony Morgan, mener alligevel, at den såkaldte Harlem-ånd, eller ”The Harlem Spirit”, som han kalder den, vil sprede god stemning i kirkerne:

”The Harlem Spirit! Den er meget unik. Man kan ikke beskrive den, men man kan mærke den. Vi oplever altid en meget stærk forbindelse med publikum. Vi får dig op at danse.”

Han tøver ikke med at love, at rytmerne vil få selv en gospelskeptiker på bagerste kirkebænk til at rokke med.

”Oooh yeah,” udbryder han over den transatlantiske telefonforbindelse. ”Det er vores specialitet. Vi har aldrig optrådt, hvor folk ikke rejste sig og dansede.”

Selvom turnéen i Danmark er en juleturné, må Anthony Morgan indrømme, at han ikke selv bryder sig om julen. For ham er julestemning ikke lig med varme minder, for omkring juletid, da han var 21 år, mistede han sin mor.

”For mig er julen en trist følelse. Jeg prøver på ikke at tænke på jul. Jeg pynter ikke op eller sætter et juletræ frem længere. Det ville bare fremkalde triste minder,” fortæller han.

Det stiller ham i en særlig position under juleturnéen, siger Anthony Morgan, der også selv synger i koret og ligesom de andre sangere skifter mellem at synge solo og i baggrundskor.

”Det er med blandede følelser for mig som leder på en juleturné. Jeg får altid nogle af de andre sangere i koret til at synge soloerne i julesangene, og så synger jeg bare med på baggrund. Altså på grund af historien om Jesus! Den historie vil vi gerne blive ved med at fortælle.”

For ifølge Anthony Morgan er der en dybere mening med det, når sangerne vil få sit publikum til at klappe med på rytmerne.

”Jeg tror på, at musikken river mure ned og går igennem døre. Hvis folk har en lukket dør, kan musikken åbne den dør og få dem til at tro,” siger han.

Anthony Morgan valgte for et par år siden at sige sit faste arbejde op på et kontor i det amerikanske sportsfirma IMG-International. Koret, som han havde passet ved siden af, krævede mere og mere opmærksomhed. I dag er det blevet et fuldtidsarbejde at øve, turnere verden rundt og holde auditions til sanggruppen, hvor flere af de udvalgte har sunget med en række soul- og R&B-superstjerner som Diana Ross, Stevie Wonder og Christina Aguilera.

Han er ikke i tvivl om, at det var det rigtige valg at prioritere koret frem for kontoret.

”Det er den position, Gud vil have mig til at være i. Og han tager ikke fejl. Så her bliver jeg, indtil Gud finder en ny vej for mig,” siger han, men tilføjer:

”Egentlig ville jeg ikke have den ledende rolle. Det tager det meste af mit liv. Som musiker har jeg ikke en stabil indkomst, som da jeg arbejdede i sportsfirmaet. Nogle dage er du oppe, andre dage er du nede,” siger han.

Men Anthony Morgan overvejer ikke at vende tilbage i den stabile indkomst.

”Måske ville det være et mere fredfyldt liv, men det ville betyde, at musikken stoppede,” siger han.

”Og jeg er jo ikke bare min egen arbejdsgiver,” siger Anthony Morgan, der fortæller, at han ud over at være arbejdsgiver for korets sangere blandt andet også ansætter musikere, lydmænd, lysmænd og chauffører, når koret turnerer.

Det var et tilfælde, at Anthony Morgan fandt ud af, at han kunne synge, hvis man spørger ham selv. Som ung drømte han egentlig om at blive en berømt tv-skuespiller. Så han tog en college-uddannelse i teater og kommunikation og sluttede sig til en teatergruppe som skuespiller og danser. Da en af solosangerne i teatergruppen meldte sig syg før en optræden, tilbød Anthony Morgan at springe til som sanger, fortæller han:

”Jeg kan godt prøve, sagde jeg, og jeg er aldrig stoppet siden.”

Selvom sangene altid har mere på hjerte, end at få folk til at danse med, så virker det svært for ham at tale om det julebudskab, som The Harlem Spirit of Gospel Choir har i sinde at synge frem i de danske kirker.

”Jeg bliver nødt til at sige… som sagt, fremkalder julen blandede følelser.”

”Hæng lige på,” siger han i røret og begynder at trykke et nummer på en anden telefon.

”Hey! Miss McClarity!”.

”Det her er Mother Alice. Hun er moderen i vores kor,” fortæller han.

Gennem forbindelsen mellem de nu tre telefoner lyder en kvindestemme: ”Hello?”.

Det er The Harlem Spirit of Gospel Choirs ældste medlem, den 83-årige gospelsanger Alice McCarity. Anthony Morgan vil have hende til at sige, hvad julemusikkens ånd er.

Alice McClarity svarer: ”Well… Julemusikken giver dig et håb. Håbet om Jesus, og hvad han har gjort for os. Det er et særligt håb, som andre typer musik ikke kan give dig. Det ligger i genren. Ligesom blues handler om elskende.”

Hun konkluderer: ”Så julemusikken er jo meget opløftende. Den giver dig fred!”.

Anthony Morgan blander sig og erkender, at julemusikken kan noget:

”Jeg kan faktisk godt lide sangen ’Go Tell It on the Mountain’ – det er den sang, Miss McClarity normalt synger. Nogle gange synger jeg den til koncerter, hvis hun ikke er der,” siger han.

”Sangen handler om den glædelige nyhed, at Jesus er blevet født. Og så du ved... så vil jeg bare ’råbe det!’,” siger han og bryder ud i sang: – ’Gå op og råb det fra bjerget! – Over bakkerne – og over alt. Råb det fra bjerget!’”

Anthony Morgan er leder af koret The Harlem Spirit of Gospel Choir, der denne jul turnerer i danske kirker.