Prøv avisen

Hjemløs skal tre måneder i fængsel for gratis togture

En hjemløs mand skal i fængsel for 928 gratis togture. Erstatningskrav på 700.000 kroner er ikke afgjort.

En 46-årig hjemløs mand er ved Retten i Glostrup blevet idømt tre måneders ubetinget fængsel, fordi han gennem næsten seks år fra 2008 til 2014 kørte hele 928 gange i S-tog uden at have billet.

I forbindelse med sagen krævede DSB 696.000 kroner i erstatning. Det krav tog retten ikke stilling til, men henviste det til et civilt søgsmål.

Sagen skulle have været for retten i september, men da lykkedes det ikke at forkynde sagen for den 46-årige, så den måtte udsættes.

Ved sagens start tirsdag var den tiltalte ikke dukket op, og anklageren lagde derfor op til, at retten skulle afsige en såkaldt udeblivelsesdom, hvilket forsvareren protesterede imod.

Men med et kvarters forsinkelse dukkede den 46-årige op med en rygsæk og en sovepose.

Han svarede beredvilligt og med klar stemme på både anklagerens og sin forsvarers spørgsmål, og han erkendte uden forbehold de mange kontrolafgifter.

- Når det bliver koldt, så sætter jeg mig ind i et S-tog, og så falder jeg automatisk i søvn, fortæller han i retten.

På sin forsvarers spørgsmål fortæller han, at han gennem de næsten seks år ikke har fået en eneste advarsel fra DSB om, at sagen ville blive meldt til politiet.

- Jeg kender så mange hjemløse, og de har heller ikke fået advarsler fra DSB. Hvis jeg havde gjort det, var jeg nok ikke gået ind i togene, siger han.

Med mandens tilståelse var det kun straffen, som retten skulle tage stilling til.

Senioranklager Martin von Bülow havde fundet frem til to sager, hvor den mest omfattende drejede sig om 270 kørsler. I den sag lød dommen på 60 dages fængsel.

Han krævede tre måneders fængsel og var derfor godt tilfreds med rettens dom.

- Det følger jo praksis. Det er den sag med allerflest kørsler, siger han til Ritzau efter domsafsigelsen.