Hverdagsliv og tro

Hvordan lever man som katolik i sin dagligdag?

Spørgsmål:

Hej, jeg er igang med at lave et projekt om katolikker/kristendom. Og jeg vil gerne vide noget om hvor meget den katolske tro påvirker en katolsk families hverdag.

Jeg vi også gerne have noget af vide om, hvordan en barnedåb, et bryllup og en begravelse foregår når man er katolikker?

Hvis I vil sende mig en beskrivelse af disse ting som jeg har spurdt jer om, og hvis I har en hjemmeside, hvor man kan læse om det på dansk, vil jeg være glad.

Mange tak

Ronni Nikolajsen

Svar:

Kære Ronni

Du spørger, hvor meget den katolske tro påvirker hverdagen for en katolsk familie:

Det helt overordnede princip i katolsk hverdagsliv er, at der IKKE er det skarpe skel mellem hverdag og helligdag. Hvis man på nogen måde kan, så går man i kirke til messe hver dag

Men hvis man tager sin tro alvorligt, så ser en katolsk hverdag således ud:

Morgenbøn, bordbøn før måltiderne, evt. fælles aftenbøn, meget tit i form af Rosenkransbønnen.

Hver søndag er "lille påske", hvor man fejrer Kristi opstandelse. Den bliver fejret som hviledag og helligdag. Det betyder, at man går i kirke til messe hver søndag, og at man ikke arbejder hårdt, men virkelig gør den til hviledag, hvor man er sammen med sin familie.

I fastetiden prøver man at arbejde med sit forhold til Gud bl.a. ved at give afkald på forskellige ting (f. eks. alkohol, kød, cigaretter eller meget verdslige fornøjelser af forskellig slags). To dage om året holder man streng faste, dvs. spiser kun ét regulært måltid for også "at bede med sin krop". De to dage er askeonsdag, hvor fastetiden begynder, og så naturligvis langfredag, hvor man mediterer over Kristi lidelse.

Hvis du vil opleve noget af det mest betagende i katolsk kirkeliv, så skulle du gå til messen påskenat (natten mellem lørdag og påskedag).

Du vil også gerne have noget af vide om hvordan dåb, bryllup og begravelse foregår i Den katolske kirke.

I princippet ligesom i Folkekirken. Men den katolske Kirkes holistiske måde at tænke på kommer til udtryk bl.a. i disse ritualer, hvor det sanselige får lov at komme til sin ret:

Dåben: Barnet bæres ind (med sparkedragt på). Det modtages nede ved kirkedøren af præsten, som byder barnet med forældre og faddere velkommen.

De bliver ført op foran, hvor de sidder under hele messen, indtil tidspunktet for dåben. (Efter prædiken) Præsten indvier dåbsvandet og spørger – gennem forældrene barnet, om det vil døbes i den kristne tro (den apostoliske trosbekendelse).

Så øser præsten det indviede dåbsvand over barnets hoved som et tegn på, at det ved dåben bliver befriet fra arvesynden og nu kan begynde et nyt liv i Kristus. Som tegn på dette nye liv i nådens stand iklædes barnet nu sin hvide dåbskjole, tegn på uskyld og renhed, "Himlens hvide præstedragt".

Barnets bryst salves med krisamolie og Barnets Far får overrakt et lys, som tændes ved Kirkens store påskelys, som tegn på, at Kristus er verdens lys og også skal lyse for den nydøbte gennem hele hans liv. Både barnets forældre og fadderne betegner barnet med korsets tegn, og til sidst bydes det lille nye medlem af menigheden velkommen med præstens varme ord og hele menighedens klapsalver.

Brylluppet ligner også folkekirkens, men med den forskel, at det er det unge par selv, som er de aktive og lover hinanden troskab til døden skiller dem ad. Præsten velsigner de unge ægtefolk, og giver dem ringene på.

Ægteskabet er i Den katolske Kirke et sakramente, så derfor tages ægteskabsløftet anderledes alvorligt, end det er almindeligt i Folkekirken.

Ægteskabet er i Den katolske Kirke helligt, et billede på forholdet mellem Kristus og Kirken.

Også begravelsen ligner den protestantiske. Kun bruges der både vievand og røgelse, vievandet som symbol på renselse og uddrivelse af onde magter og røgelsen som symbol på menighedens bønner, der stiger mod himlen.

Der kan siges meget mere om disse emner, men jeg vil foreslå, at du går hen i en katolsk kirke, f. eks. Sankt Marie Kirke i Aalborg, Kastetvej 1.

I kirken ligger der nogle små hefter, med hele ritualet til både dåb og bryllup.

Hjemmeside www.katolsk-nord.dk

Venlig hilsen

Kirsten Kjærulff