Prøv avisen

Julekalender om Grundtvig er flyttet ind på teatret og involverer fællessang

Nissen Fabio, der bliver spillet af Anders Baggesen, med den første ledetråd til at finde pagten: noderne til ”Dejlig er den himmel blå”. – Foto: Aarhus Teater.

Aarhus Teaters familieforestilling ”Pagten” er skabt ud fra DR’s julekalender fra 2009. I teaterudgaven er der skruet ekstra op for Grundtvigs fællesskabstanke. To af Grundtvigs salmer indgår i forestillingen

Danmarks Radios tv-julekalender ”Pagten” fik mange pæne ord med på vejen, da de 24 afsnit løb over skærmen i 2009 og igen i 2013. Nu er julehistorien, hvor Grundtvig spiller en hovedrolle, tilbage igen. For i sin årlige familieforestilling op til jul overfører Aarhus Teater julekalenderen til de skrå brædder.

Historien kredser om den 12-årige Malte, der går på Thyregod Skole og en dag finder ud af, at han er udvalgt til at bekæmpe heksen Iselin, der vil udrydde nisserne. Til det skal han bruge den pagt, som præsten og salmedigteren N.F.S. Grundtvig og nissepigen Saia lavede i gamle dage for at sikre en forbindelse mellem menneskenes og nissernes verden.

Centralt i ”Pagten” står Grundtvigs tanker om fællesskab, og i Aarhus Teaters udgave er der skruet ekstra op for den del.

”I vores iscenesættelse af ’Pagten’ forsøger vi at fokusere på fællesskabstanken ved at involvere hele salen i forestillingen. Fortællingen handler om at knytte bånd, og det passer godt ind i teatersalen, hvor man jo netop sidder fysisk sammen og oplever. Det gør fællesskabet håndgribeligt,” siger Hanne Lund Joensen, der som chefdramaturg på Aarhus Teater har stået for at omskrive julekalenderen til teater.

Involveringen af publikummerne foregår blandt andet via fællessang.

”Når vi synger sammen, forbinder vi os til hinanden. Den enkelte forbinder sig til sin sidemand, og salen forbinder sig til scenen, så på den måde styrker vi fællesskabets sunde kerne,” siger Line Paulsen, der er instruktør på forestillingen.

I teaterudgaven af ”Pagten” indgår blandt andet Grundtvig-salmerne ”Et barn er født i Betlehem” og ”Dejlig er den himmel blå”. Fællessangen etableres ved, at teatrets loftsnisse flere gange i løbet af fortællingen får publikum til at synge med.