Karen Blixens historie er stadig relevant i dag

Til november bliver Karen Blixens livshistorie fortalt som ballet på Det Kongelige Teater med hjælp fra musik og forfatterens egen stemme. Og vi kan stadig spejle os i Blixens livshistorie i dag, mener professor i dansk litteratur

Balletten ”Blixen” er i tre akter, der fortæller om hele Karen Blixens liv fra barndommen med faderen, der begik selvmord, til livet som verdensberømt forfatter, der besøgte New York
Balletten ”Blixen” er i tre akter, der fortæller om hele Karen Blixens liv fra barndommen med faderen, der begik selvmord, til livet som verdensberømt forfatter, der besøgte New York Foto: Klaus Vedfelt/Det Kongelige Teater

Koreograf og solodanser Gregory Dean vidste egentlig ikke meget om Karen Blixen, da balletmester Nikolaj Hübbe spurgte, om han ville koreografere en ny ballet med udgangspunkt i Karen Blixen og hendes værker.

Gregory Dean er opvokset i England, hvor Karen Blixen (1885-1962), som blandt andet kendes for ”Den afrikanske farm”, ikke er en lige så stor del af den litterære dannelse og historie som i Danmark.

Han satte sig derfor for at finde ”sin Karen” og ville gerne væk fra de stereotype opfattelser af den berømte forfatter.

”Det er et stort projekt, da vi følger hende, fra hun er en lille pige, til hun er en ældre kvinde og verdensberømt forfatter. Jeg ledte i starten efter de øjeblikke i hendes liv, der ’dansede’, og det findes i de relationer, som hun har haft til andre, særligt mænd. Karen Blixen har også sagt, at hun indgik en pagt med Djævelen for, at alle hendes oplevelser blev til historier. Derfor er Djævelen også en karakter i balletten, der lægger udfordringer på hendes vej i livet,” siger Gregory Dean og tilføjer:

”Karen Blixen brugte masker og personaer til at skabe myten om sig selv. Jeg og resten af holdet bag forestillingen har forsøgt at finde et menneske bag den myte, som vi vil fortælle historien om. Og det synes jeg er i Karen Blixens ånd.”

Gregory Dean har også haft sin egen Karen Blixen-ekspert til at give ham den nødvendige viden om forfatteren. Det er Catharina Belle Gower-Poole, der arbejder som omviser og i skoletjenesten på Karen Blixen Museet på forfatterens gamle hjem Rungstedlund nord for København. Men Catharina Belle Gower-Poole har også en mere personlig tilknytning til den kendte kvindelige forfatter: Hendes oldefar er Thomas Dinesen, der var Karen Blixens lillebror og også selv forfatter. Catharina Belle Gower-Poole har både bidraget med viden, der har resulteret i, hvordan forestillingen er bygget op, men har også sikret historisk korrekthed.

”Jeg har for eksempel givet Gregory Dean en liste over Karen Blixens pladesamling, og den var grunden til, at det er Claude Debussys musik, der danses til i balletten. Jeg har også fundet gamle lydoptagelser med Karen Blixen, så hendes stemme er faktisk også med,” siger hun.

Den Kongelige Ballet er ikke ene om at ville fortælle Karen Blixens historie. Der er også både filmatiseringer og bøger på vej om den danske forfatter. Det er heller ikke overraskende, at Karen Blixens livshistorie fortælles i dag, mener Lasse Horne Kjældgaard. Han er professor i dansk litteratur på Roskilde Universitet og forsker i Karen Blixens forfatterskab.

”Hendes livsprojekt og -historie tror jeg taler til mange i dag. Man kan spejle sig i den frihed, som hun fandt og udnyttede. Hun traf som kvinde nogle modige beslutninger på et tidspunkt, hvor det var svært at gøre det, og hun gjorde det med succes. Karen Blixen var også selv interesseret i ballet og dans, så det er næsten oplagt, at balletten bruges til at formidle hendes historie. Hun var også utroligt god til at iscenesætte en myte om sig selv, og det har også en appel i dag,” siger Lasse Horne Kjældgaard og tilføjer:

”Hendes liv var ramt af tragedier, men også af store triumfer. Og det vil altid være en god historie.”