Kort nyt om efterskoler

Kort nyt om efterskoler
Foto: Julie Meldhede Kristensen.

Skoleleder siger farvel efter 30 år

Efter mere end tre årtier på Skolerne i Oure, der består af Oure Efterskole, Oure Kostgymnasium og Oure Højskole, valgte grundlægger og skoleleder Ole Hjorth, 67 år, at træde ud af skoleledelsen den 1. august. Ole Hjorth, der har været en fast del af skoleledelsen lige siden planlægningen i 1984 og skolens grundlæggelse i 1987 til i dag, fortsætter dog sit virke på skolerne som seniorkonsulent tilknyttet skoleledelsen og bestyrelsen angående Oures værdier, pædagogiske grundlag, historie og relationer til kulturliv. Ole Hjorths afsked medfører en række ændringer. Den tidligere viceforstander på efterskolen, Mette Romer Søborg, er nu blevet ny efterskoleforstander, den tidligere efterskoleforstander, Carsten Petersen, overtager skoleledelsesfunktioner med særligt henblik på udviklingen af sporten, skolernes sommerkurser og de fysiske faciliteter, og højskoleforstander Jasper Gramkow Mortensen overtager skoleledelsesfunktioner, der vedrører værdispørgsmål, netværksdannelse og branding af skolerne.

Efterskole lukket efter 28 år

For første gang i 28 år begyndte der i august måned i år ikke nye elever på Bieringhus Efterskole. Efterskolen ved Esbjerg gik nemlig konkurs i april, hvor alle skolens elever fik besked på at ringe til deres forældre, pakke deres ting og tage hjem med tårer løbende ned ad kinderne. Det skrev JydskeVestkysten tilbage i april, hvor avisen også berettede, at efterskolens regnskab for 2018 indeholdt et underskud på 1,6 millioner kroner. De seneste fem-seks år har skolen haft problemer med at få nok elever. På Bieringhus Efterskoles hjemmeside står der om lukningen, at skolen sidste år havde 41 elever, og i april kun havde 20 tilmeldinger til skoleåret 2019/2020, mens målet egentlig var 60 elever: ”Desværre er de nuværende tilmeldinger for få til at få økonomien til at hænge sammen og tilbyde eleverne den efterskole, de har behov for og fortjener. Bestyrelse, ledelse og medarbejdere har hver især gjort deres yderste for at løfte Bieringhus Efterskole ud af denne ærgerlige situation. I begyndelsen af skoleåret ansatte bestyrelsen en ny ledelse, som har knoklet for at synliggøre skolen.” Skolens medarbejdere blev orienteret om lukningen fredag den 5. april, mens skolens elever blev orienteret – og sendt hjem – den 8. april.

Ny skole for unge med særlige behov

En ny efterskole for elever med særlige læringsforudsætninger slog dørene op i august. Kvie Sø Efterskole hedder efterskolen, der ligger i Ansager, vest for Billund, og retter sig mod udviklingshæmmede unge og unge med læringsvanskeligheder, Downs syndrom, autisme med mere. Efterskolen har det samme hovedsigte som andre efterskoler – nemlig livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse. Kvie Sø Efterskole vægter desuden musiske, kommunikative, kreative, kropslige og tværfaglige tilgange. Efterskolen tilbyder 8., 9., 10. og 11. klassetrin. Forstanderen på den nye efterskole er Lars Lærkesen Holm, der kommer fra en stilling som mellemleder på en folkeskole, der har en afdeling for elever med autisme. Desuden har han tidligere været ansat på Samsø Efterskole og Hald Ege Efterskole.

I 2020 åbner kristen sportsefterskole

I Thy er en ny kristen sportsefterskole på vej. Thy Sportsefterskole, som skolen hedder, åbner efter planen næste år i de store efterskolebygninger, der tidligere husede Thylands Idrætsefterskole. Det er den tidligere fodboldlandsholdsspiller Peter Rasmussen, der i starten af 2018 købte de gamle efterskolebygninger i Thisted og siden har samarbejdet med den kristne forening Charity og foreningens daglige leder, David Klit, om at etablere den kristne sportsefterskole, der blandt andet råder over to sportshaller, fitnessrum og springgrav. Foreningen Charity er en velgørende forening, som er stiftet i 2014 med det formål at etablere og starte nye initiativer og institutioner i Danmark baseret på det kristne menneske- og livssyn. Charity står også bag etableringen af Aalborg Efterskole, som åbnede i 2018 med 84 elever. Derudover har Charity købt efterskolebygningerne Borremose ved Aars og Den Lille Vilde ved Dokkedal.

Efterskolebygningerne har tidligere været udlejet til den kristne bevægelse The Last Reformation, men den nye efterskole ønsker ikke at blive forbundet til den bevægelse.

Thy Sportsefterskole blev formelt stiftet den 10. juni, anden pinsedag, og Brian Højer Nordstrøm er blevet ansat som forstander.

10-15 procent stopper efterskoleopholdet

Et efterskoleophold er for mange unge det bedste år i deres liv. Men ikke alle unge stopper på efterskolen med dén følelse. Og nogle når at stoppe, inden efterskoleopholdet for alvor er gået i gang. Faktisk stopper 10-15 procent af efterskoleeleverne hvert år før tid. Det fortæller Efterskoleforeningens formand Torben Vind Rasmussen til DR. Og 10-15 procent er ifølge formanden alt for mange, mener han. ”Det er et nederlag, som følger dem i en lang periode. De skal tilbage og forklare det for deres omgivelser, og de skal droppe ud af det kammeratskab, der opstået på efterskolen,” siger han. Derfor opfordrer han og Efterskoleforeningen også eleverne forældre til, at lade deres børn være, lige når de begynder på efterskole.

”Forældrenes omsorgsgen er blevet større. Så vi beder faktisk forældrene at holde sig mere i baggrunden,” siger foreningens formand Torben Vind Rasmussen.