7-årige Emilie var på ferie for første gang

Helle Olsen har for første gang haft sine døtre Emilie og Julie med på sommerferie. Til et vandrehjem i Hillerød

Helle Olsen på sin første sommerferie sammen med sine døtre.
Helle Olsen på sin første sommerferie sammen med sine døtre. Foto: Thomas Evaldsen.

”Vi tager bussen fra Præstø Station. Vi kører og kører. Rigtig længe. Jeg synes, det er spændende, hvor vi skal hen. Hvad vi skal spise til aftensmad, hvad en sommerlejr og et vandrehjem egentlig er. Vi laver et lejrbål med snobrød, skumfiduser og kiks. Jeg leger med en pige fra Pakistan. Hun går med et tørklæde på sit hoved. Så er der diskotek. Jeg spiser popcorn og drikker dejlig sodavand med blå farve i. Jeg danser, jeg hopper. Nu ligger jeg ved siden af min søster i en køjeseng.”

Sådan skriver Emilie Pedersen på 7 år om den første dag på sin første ferie. Sammen med moderen Helle Olsen og sin lillesøster Julie Johansen på fire år tog hun i år af sted på fire dages ferielejr med Røde Kors til et vandrehjem i Hillerød.

Helle Olsen på 29 år bor alene med de to piger i en lejlighed nær Præstø Fjord. Hun er uddannet social- og sundhedsassistent, men har ikke været i stand til at arbejde, efter at pigerne kom til verden, og de en overgang havde hjemme på et krisecenter.

”Ferielejren er vores første ferie sammen. Kontanthjælpen går til mad og husleje. De andre år har vi været på småture og besøgt venner, der bor tæt på os, ” fortæller Helle Olsen.

Pigerne går i børnehave et stenkast fra hjemmet.

”Når deres legekammerater sender postkort til børnehaven fra Frankrig, kommer de hjem og spørger mig, om vi ikke også kan besøge prinsesser i Disneyland eller bade i Lalandia. Jeg forklarer dem, at vi skal hygge os med en udflugt til bugten eller en tur på legepladsen. Men det preller af. Jeg vil gerne give mine piger oplevelser, de kan se frem til og tilbage på. Det gør mig flov, at jeg ikke kan give dem det, deres kammerater får. Det gør ondt helt herinde, ” siger Helle Olsen og tager sig til hjertet.

Helle Olsen er ellers kreativ med det, hun har. Over spisebordet, hun har fundet på et lokalt loppemarked, hænger en engel af gips, som hun har spraymalet rød. Den passer på den lille familie og spreder kærlighed. Forleden fik de en madras, som børnehaven havde kasseret. Den vil Helle Olsen dekorere med spraglede stofrester, så stuen bliver mere hyggelig.

”Når det kommer til ferie, prøver jeg at lære pigerne, at det vigtigste er, at vi er sammen. At vi nyder det, vi har. Man behøver ikke at rejse langt væk for at have det godt. Men det er svært at opmuntre dem, når de vokser op i en kultur, hvor 'Min far er stærkere end din far' er blevet til 'Måske du har været i Spanien, men jeg har været på Nordpolen'. Mange forældre bruger deres børn i en konkurrence om at have mest. Det smitter af på børnenes måde at være sammen på, ” siger hun.

Helle Olsen nød at være på ferie et sted, hvor hun ikke var den eneste, der ikke kan rejse med sine børn.

”Det var stort at sidde ved et lejrbål med andre forældre og se mine piger løbe rundt, lege med sig selv og de andre børn og være noget nær lykkelige, ” siger hun og smiler stort.

Mens Emilie og Julie fik nye venner, mødte Helle Olsen andre forældre, der lige som hende står uden for arbejdsmarkedet og også tackler tunge ting i hverdagen.

”Jeg troede, jeg var den eneste, der kæmper med det, jeg gør. Det var dejligt at få vendt verden med andre forældre og blive klogere af vores forskellige erfaringer. ”

Før ferien fik pigerne en feriebog med hjem fra børnehaven til at nedfælde sommerminder i. Sådan er det hvert år. Normalt tøver de dog med at dele deres ferieoplevelser i børnehaven. I år er det anderledes. Emilies minder om diskotek, om snobrød og badebolde er til frit skue bag et omslag med den køjeseng, hun selv har tegnet.

”Emilie har skrevet mange sider, og hun har stolt fortalt om ferielejren til pædagoger og legekammerater. Hun har mange minder at skrive videre på, når den første stil venter hende i skolen efter sommerferien. ”

Foto: Helle Olsen har for første gang været med sine to døtre på sommerferie. Turen gik til et vandrehjem i Hillerød, hvor Røde Kors holdt ferielejr. Foto: Thomas Evaldsen.