Når fravalget af traditionel jul bliver et tilvalg af et fællesskab

Organisationen Blå Kors holder jul for udsatte borgere på seks væresteder rundt i landet. Op til jul ...

Organisationen Blå Kors holder jul for udsatte borgere på seks væresteder rundt i landet. Op til jul bliver leder af Den Blå Oase Hanne Reuss Kristensen i Aabenraa ofte kontaktet af en anden type frivillige end normalt, for eksempel af nyligt fraskilte, der tilbyder deres hjælp. Foto: Jens Bach/Blå Kors

Det er en sammensat gruppe af mennesker, der fravælger den traditionelle jul. Nogle tager på højskole, andre tager til udlandet, mens andre igen bruger julen på gode gerninger

Hvert år til jul står tusinder af danske hjem tomme. Nogle af hjemmene, fordi husets beboere fejrer jul hos familien et andet sted i landet, andre, fordi beboerne søger noget andet end den traditionelle danske jul med familien. Men hvor tager de hen, de danskere, der vælger familiejulen fra, og hvem er de?

For 28-årige Camilla Varny var det ønsket om at give noget videre, der fik hende til at springe familiejulen over to år i træk til fordel for en gruppe hjemløse på et lokalt herberg i Aarhus. Juleaftenerne med den store familie i aarhusbydelen Risskov er fulde af gode minder, og netop derfor valgte hun i 2013 og 2014 at holde juleaften for 15 hjemløse borgere på Nødherberget på Aarhus Havn – et sted, hvor hun var frivillig i forvejen:

”Jeg har altid prist mig lykkelig over min store familie, og alle de juleaftener jeg har haft i dens selskab. Derfor ville der ikke gå noget af mig, hvis jeg gav den glæde og varme, jeg selv kommer fra, videre til nogen, der havde brug for den,” siger hun.

Og det blev to juleaftener, der var anderledes end noget andet, hun havde prøvet.

”Der kan godt være en lidt rodet

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.