Nu får danske fortidsminder sin egen dag

Fortidsmindedagen holdes første gang til oktober, hvor der over hele landet vil være guidede ture til udvalgte fortidsminder

Der findes mere end 32.000 fortidsminder fordelt over hele landet, hvoraf langt størstedelen – knap 25.000 – er gravhøje og røser. På Fortidsmindedagen finder 71 arrangementer sted, og det er de deltagende lokale museer, der selv har udvalgt, hvilke fortidsminder, der skal sættes spot på. På billedet ses gravhøjen på Skærbæk bjerge på Mors.
Der findes mere end 32.000 fortidsminder fordelt over hele landet, hvoraf langt størstedelen – knap 25.000 – er gravhøje og røser. På Fortidsmindedagen finder 71 arrangementer sted, og det er de deltagende lokale museer, der selv har udvalgt, hvilke fortidsminder, der skal sættes spot på. På billedet ses gravhøjen på Skærbæk bjerge på Mors. Foto: Morten Rasmussen.

Hos Sydvestjyske Museer ved Ribe glæder museumsinspektør Steen Frydenlund Jensen sig til søndag den 2. oktober.

Den dag er museet nemlig ét af 33 kulturhistoriske museer landet rundt, der i forbindelse med en ny Fortidsmindedag arrangerer guidede ture til danske fortidsminder. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der i koordination med Danmarks 10 tilsyns-museer for fortidsminder står bag dagen, hvis formål er at øge kendskabet til minderne fra Danmarks fortid.

”I en moderne og omskiftelig verden er det vigtigt at kende sine rødder, og jeg synes, at dagen er en god lejlighed for mange danskere til at opdage nye sider af vores kulturlandskab – om det så er Mosbjergs gravhøje i det nordlige Vendsyssel eller stendysserne på Sydfalster,” siger kulturminister Bertel Haarder (V), der offentliggør planerne for Fortidsmindedagen i dag.

Hos Sydvestjyske Museer gælder det en byvandring blandt Ribes skjulte fredede fortidsminder samt gravhøjene i ”Den hemmelige skov” ved Esbjerg.

”Fortidsmindedagen betyder, at vi har mulighed for at vise nogle af områdets fortidsminder frem og sætte fokus på dem. Normalt er de jo noget, folk bare kører forbi,” siger museumsinspektør Steen Frydenlund Jensen, der også er projektkoordinator.

Han mener, at Fortidsmindedagen kan give de besøgende et kendskab til både menneskets og områdets rødder.

”Vi kan lære noget om fortidens mennesker. At der har været nogle før os, og at de boede, levede og er blevet begravet lige hér,” siger han og håber, at dagen også fremover vil skabe øget opmærksomhed på områdets fortidsminder.

Der findes mere end 32.000 fortidsminder fordelt over hele landet, hvoraf langt størstedelen – knap 25.000 – er gravhøje og røser. På Fortidsmindedagen finder 71 arrangementer sted, og det er de deltagende lokale museer, der selv har udvalgt, hvilke fortidsminder, der skal sættes spot på. De udvalgte arrangementer kan ses på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Der vil i en efterfølgende evaluering blive taget stilling til, hvorvidt dagen skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, fortæller chefkonsulent ved Slots- og Kulturstyrelsen Morten Stenak.