Rigshospitalet glæder sig over dom til bedragerisk læge

Efter sagen om fusk med forskningsmidler har Rigshospitalet lagt sine regler om.

Selvom Rigshospitalet glæder sig over, at Peer Grande, tidligere overlæge på hospitalet, fredag er blevet kendt skyldig i bedrageri, ville man langt hellere have været sagen foruden.

Det fortæller Per Christiansen, hospitalsdirektør på Rigshospitalet.

- Jeg finder rettens afgørelse tilfredsstillende, men det er samtidig en sag, som Rigshospitalet gerne ville have været foruden, siger Per Christiansen, hospitalsdirektør på Rigshospitalet, i en pressemeddelelse.

- Der har i de seneste par år været lagt et stort arbejde i at gennemgå dokumentation og i at styrke administration og kontrol af eksterne forskningsmidler, tilføjer han.

Fordi dommen er gjort betinget, slipper Peer Grande for at skulle i fængsel, men retten har bestemt, at overlægen skal sone sin brøde med 250 timers samfundstjeneste.

Retten valgte at frifinde overlægen for en række anklager, blandt andet nogle udgifter til tandlæge, men i det store hele fik anklagemyndigheden medhold.

- Den samlede sum udgør 2,3 millioner kroner, fortæller retsformand Helle Hastrup med henvisning til det beløb, som Peer Grande ifølge dommen har bedraget for. Han skal således betale sagens omkrotninger og 2.265.682 kroner til Rigshospitalet.

Svindlen drejer sig blandt andet om udgifter til dyre rolexure, middage og flybilletter. Den begyndte at rulle tilbage i sommeren 2013, hvor Jyllands-Posten bragte de første af en række afsløringer om rod i offentlige forskningsmidler.

Peer Grande arbejder i dag på Nykøbing Falster Sygehus, efter at han blev hjemsendt fra sit arbejde på Rigshospitalet i forbindelse med sagen.

Region Hovedstaden iværksatte på baggrund af afsløringerne en revisionsundersøgelse, og i forløbet blev fem læger politianmeldt og efterfølgende sigtet.

Ud over den aktuelle sag er der rejst tiltale i en sag, som begynder ved retten i starten af det nye år. En anden sag er ifølge advokaturchef Henrik Helmer Steen fortsat under efterforskning.

I de resterende to sager har anklagemyndigheden vurderet, at der ikke er grundlag for at føre en sag for retten, og sigtelserne mod disse to læger er blevet opgivet.