Seniorer elsker højskolelivet – og der bliver flere og flere højskoler til dem

I 2020 godkendes tre nye højskoler efter planen som officielle seniorhøjskoler. Det hilses velkommen af både Danske Seniorer og de to allerede eksisterende seniorhøjskoler, for interessen for de kortere højskolekurser er i fuldt flor blandt den ældre generation, der er hastigt voksende

Seniorhøjskolen Nørre Nisseum er den ene af to nuværende seniorhøjsoolern. I fremtiden kommer der formentlig flere. – Arkiv
Seniorhøjskolen Nørre Nisseum er den ene af to nuværende seniorhøjsoolern. I fremtiden kommer der formentlig flere. – Arkiv. Foto: Seniorhøjskolen Nørre Nissum.

En smule i skyggen af et meget omdiskuteret medieforlig stod tidligere kulturminister Mette Bock (LA) også bag en ændring i højskoleloven, der havde til formål at øge højskoletilbuddene til landets ældre.

Ændringerne i højskoleloven, som hun fik vedtaget i Folketinget, betyder, at der åbnes op for, at tre nye højskoler kan få tildelt status af såkaldte seniorhøjskoler i 2020. Ansøgningsprocesen er lige nu i gang, og hvis tre højskolers ansøgninger godkendes, vil landet dermed have fem regulere seniorhøjskoler fra næste år.

I det landsdækkende fællesskab Danske Seniorer byder direktør Katrine Lester de nye seniorhøjskoler hjerteligt velkommen. I organisationen oplever de nemlig en stigende efterspørgsel blandt deres medlemmer for alt, der har med højskoletilbud for seniorer at gøre.

”Det, vi oplever, tiltrækker vores medlemmer, er, at de her højskoler ser seniorlivet som en fortsættelse af livet. Det er udvikling og ikke en afvikling. Dannelse er noget, der foregår hele livet, og som ikke bare stoppper, fordi man fylder 65 år. Også i den her alder har man brug for at blive stimuleret, indgå i nye venskaber og få inputs,” forklarer Katrine Lester.

Der findes allerede flere højskoler, der henvender sig til en målgruppe af seniorer, men der er blot to højskoler, Højskolen Marienlyst og Seniorhøjskolen Nørre Nissum, der har en officiel titel af seniorhøjskole og hører under Folkehøjskolernes Forening. Med ændringerne i højskoleloven åbnes der altså op for, at tre nye højskoler kan få tildelt samme titel.

Det betyder, at de kan få samme dispensation af højskoleloven til udelukkende at leve af at tilbyde korte kurser til ældre mennesker. Som reglerne er i dag, skal højskoler som udgangspunkt udbyde lange kurser for at være berettiget til støtte i højskolelovgivningen. Med dispensationen kommer flere højskoler til at få frie hænder til udelukkende at lave tilbud, der kan tiltrække ældre og give værdi til landets pensionister.

Og meget tyder på, at markedet utvivlsomt er til stede for at udvide tilbuddene til de danske seniorer.

Katrine Lester mener, at man bare skal kaste et blik på landets demografiske udvikling for at komme frem til det svar. For gruppen af danske seniorer er hastigt voksende i disse år.

Da Mette Bock tilbage i 2018 fremlagde sit forslag, var det netop også for at imødekommende denne udvikling, hvor hun udtalte, at man har en forventning om, at der vil komme en kvart million flere seniorer i løbet af de næste 10 år.

På landets hidtidige to eneste seniorhøjskoler, Højskolen Marielyst og Seniorhøjskolen Nørre Nissum, er man nu heller ikke bekymrede for tilkomsten af flere lignende seniorhøjskoler.

På Højskolen Marielyst har forstander Christian Schou oplevet en stigende stigende interesse fra kursister i sine tre år i ledelsen. Han forventer ikke, at det kommer til at ændre sig i de kommende år og henviser også til, at seniorhøjskolernes målgruppe blot vokser og vokser.

”Ud over at den samlede gruppe af seniorer vokser, så bliver de sundere og friskere længere oppe i livet. Derfor har de også brug for at søge samvær og aktivitet i en højere og højere alder,” fortæller Christian Schou.

Det er dog ikke udelukkende med baggrund i den demografiske udvikling, at Christian Schou mener, at en forøgelse af antallet af seniorhøjskoler nok skal blive en succes. Det er også selve det, at der bliver flere højskoler om buddet. Han forudser, at det vil øge opmærksomheden på højskoletilbuddene for den ældre generation, hvilket vil medvirke til at øge efterspørgslen yderligere.

Samme generelt positive indstillinger over for de nye legekammerater på seniorhøjskole-området har forstanderen for Seniorhøjskolen Nørre Nissum, Maria Kangas Christensen.

Heller ikke her frygter man for forretningsgrundlaget i fremtiden, hvor man forventer, at de danske seniorer fortsat vil bruge deres seniortilværelse på at nyde samværet med andre i samme aldersgruppe og fordybe sig i forskellige kurser.

Maria Kangas Christensen fortæller, hvordan de har brugt den politiske vedtagelse af øgede tilbud til aldersgruppen til at kigge indad og blive endnu skarpere på den kvalitet, som de kan tilbyde seniorerne.

Og så opsummerer hun det, som alle implicerede synes enige om.

”Jeg byder alle tiltag, der øger tilbuddene velkomne. Det er bare dejligt, at så mange seniorer som muligt kan komme af sted. Vi kan se, at det skaber stor værdi.”