Sidste duel om den kolde krig

Seks års retsligt opgør mellem historiker Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl er snart slut

Historiker Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl (billedet) mødtes mandag d. 18. maj 2015 i Højesteret i et opgør om kold krig. Arkiverne har vist, at Jørgen Dragsdahl var KGB-agent. Med denne udtalelse i Jyllands-Posten startede historiker Bent Jensen i januar 2007 et juridisk slagsmål, som nu - otte år og fire måneder senere - rammer den tredje retsinstans.
Historiker Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl (billedet) mødtes mandag d. 18. maj 2015 i Højesteret i et opgør om kold krig. Arkiverne har vist, at Jørgen Dragsdahl var KGB-agent. Med denne udtalelse i Jyllands-Posten startede historiker Bent Jensen i januar 2007 et juridisk slagsmål, som nu - otte år og fire måneder senere - rammer den tredje retsinstans. Foto: Bax Lindhardt .

Alle 60 tilhørerpladser i et fornemt retslokale i Højesteret var besat, da en injuriesag om den kolde krig i går blev indledt.

Historikeren Bent Jensen og journalisten Jørgen Dragsdahl sad på forreste række og gjorde notater, da deres advokater gik i gang med duellen.

Det retslige opgør har stået på i seks år. Men kampviljen fejler ikke noget, viste det sig. Begge mænds ære er på spil. Og der stikkes fortsat til modparten.

”Han måtte ty til demagogi og sproglige manipulationer,” sagde for eksempel journalistens advokat om historikerens angreb, som er årsag til retssagen.

I 2007 sagde Bent Jensen blandt andet til Morgenavisen Jyllands-Posten, at ”arkiverne har vist, at Jørgen Dragsdahl var KGB-agent”. I en lang artikel skrev historikeren, at den sovjetiske efterretningstjenste KGB og Politiets Efterretningstjeneste Pet anså dagbladet Informations daværende sikkerhedspolitiske medarbejder for at være agent.

Men beskyldningen er i strid med straffeloven og bør udløse dagbøder til Bent Jensen, som også bør betale godtgørelse, lyder kravet fra journalisten.

Bent Jensen har en ”diabolsk måde” at skrive på, og hans påstand er mere ”løgn end latin”, sagde journalistens advokat, René Offersen.

I en artikel skrev Jensen, at Dragsdahl havde haft et møde med en KGB-mand i Wien - og nævnte i samme åndedrag, at det netop var i Wien, at den norske spion Arne Treholt traf sin føringsofficer.

”Han lægger æg i læserens sind - vel at mærke rådne æg,” sagde René Offersen.

Historiker Bent Jensen.
Historiker Bent Jensen. Foto: Bax Lindhardt

I 2013 blev Bent Jensen frifundet af Østre Landsret. Han kunne ikke bevise sin påstand om agentvirksomhed, men han havde haft tilstrækkeligt faktuelt grundlag for angrebet på Dragsdahl, fastslog landsretten.

Her gav dommerne stort spillerum til historikerens ytringsfrihed, fordi emnet er af stor samfundsmæssig interesse både historisk, politisk og moralsk.

Imidlertid bør de syv dommere i Højesteret nå den modsatte konklusion, mener Dragsdahls advokat, der beskrev sin klient som offer for en tendentiøs videnskabsmand, der blandt andet ”omskriver fakta”.

Et af problemerne med frifindelsen er, at landsretten ikke var kritisk over for historikerens metode. Desuden forstod landsdommerne ikke alvoren i Bent Jensens angreb ”nemlig at han beskyldte Jørgen Dragsdahl for at overtræde straffeloven,” lød det fra advokat René Offersen.

Sagen er svulmet op og fylder flere flyttekasser, fortalte historikerens advokat, Karoly Nemeth, de kappeklædte dommere.

”Han har forsøgt at gøre sit yderste for at få forplumret sagen så meget som muligt,” sagde Nemeth.

Retssagen fortsætter i dag. Dommen ventes afsagt om en eller to uger.