Prøv avisen
Kulturhistorie

Tv-julekalenderen er gået fra almanak til dramaserie

”Julestjerner” fra 2012. Genudsendes på DR 1. – Foto: Mike Kolöffel/DR.

Den begyndte med dukker og sange i 1960’erne, men er i dag en større dramatisk tv-serie med et stort budget bag sig. Tv-julekalenderen er for mange en fast del af julen, på trods af at den har udviklet og forandret sig meget, fortæller forsker

For mange er jul i Danmark også lig med at tænde for tv’et og se dagens afsnit af årets julekalender. Det har det været i snart 60 år, hvor flere generationer har tilbragt nedtællingen til juleaften med blandt andre Pyrus, Josefine og prinsesse Miamaja. Og hvis man har fulgt med i de seneste år, vil man nok kunne genkende hovedpersonerne i årets nye julekalender på TV 2. ”Tinka og Kongespillet”, der som vanligt har premiere den 1. december, er nemlig en fortsættelse af den fortælling, der begyndte med julekalenderen ”Tinkas juleeventyr” i 2017.

Serien har både kostet penge og har kendte navne med. Men tv-julekalenderen var ikke et stort udstyrsstykke, da den rullede over skærmen for første gang den 1. december 1962 på DR.

Konceptet med en daglig julekalender i tv var blevet prøvekørt i Sverige året forinden, og dengang var der ikke en gennemgående handling, som man fulgte i 24 afsnit, og karaktererne skulle man ikke vente et gensyn med. Det siger Gunhild Agger, der er professor emerita på Aalborg Universitet og har forsket i julekalendere.

”De første tv-julekalendere brugte i høj grad dukker og var inspireret af almanakformen. Der var ingen sammenhængende fortælling. Det handlede mere om selve det at åbne lågen og tælle ned til juleaften,” siger Gunhild Agger og fortsætter:

”Det var først i 1967 med ’Kender du Decembervej?’, at der for alvor kom elementer med, som vi kender i dag. Der var skrevet originale sange, og karakteren Magnus Tagmus var med i flere afsnit.”

Fra slutningen af 1960’erne og op i 1970’erne var dukker de faste hovedrolleindehavere i kalenderne, og stemmerne tilhørte kendte navne som Jesper Klein og Susse Wold. Den berømte børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaard skrev en af de sidste dukkejulekalenderne, ’Kikkebakkeboligby”, i 1975. Den gav et indspark i 1970’ernes kvindekamp.

”Den vendte op og ned på kønsrollerne og havde den her far, der bare var helt vild med at vaske op,” siger Gunhild Agger.

1978 var børn ikke længere bare en målgruppe, men også en aktiv deltager i løjerne på skærmen.

”I ’Jul i Gammelby’ begyndte der at tegne sig et billede, som vi kender i dag. Børnene var med som skuespillere og er ikke kun målgruppen. Der var en klar mission med deadline juleaften og et dobbeltunivers med menneskenes og nissernes verdener,” siger Gunhild Agger.

Det blev starten på DR’s julekalendereventyr i 1980’erne, hvor kanalen producerede en række julekalendere, der stadig genudsendes i dag som ”Nissebanden”, ”Nissebanden i Grønland” og ”Jul på slottet”. Og indtil tv-monopolet ophørte i 1988 kunne DR tage det stille og roligt med deres tv-julekalendere, da der intet alternativ var. Men det ændrede sig, da TV 2 kom på banen i 1990 med ”Trolderik og nisserne”. Og TV 2 formåede faktisk at udkonkurrere DR i en årrække.

”TV 2 havde en lidt pudsig rolle, da de også startede traditionen med en julekalender for voksne, en slags antijulekalender. Og den fik for alvor vind i sejlene, da de i 1991 viste ’The Julekalender’, som stadig holder i dag. Og de formåede også at lave familiejulekalendere, der fangede hele familien,” siger Gunhild Agger og fortsætter:

”Julekalenderne med Pyrus i hovedrollen, hvor den første blev sendt i 1994, begyndte en kulturhistorisk fase, hvor kalenderen henvendte sig til hele familien. Ud over at underholde med komik og jul undersøgte den julens kulturhistorie og dens traditioner som nissen og julemanden. TV 2 bidrog også med en række filmbaserede julekalendere som ’Krummernes jul’ og ’Olsen-Bandens første kup’, hvor man satte sin lid til nogle allerede populære og velkendte karakterer. Og i den periode sakkede DR agterud.”

DR blev også ladt i stikken af seerne, da kanalen i 2000 forsøgte sig med en nyproduceret julekalender: ”Jul på Kronborg”. Samme år sendte TV 2 den fjerde julekalender om Pyrus, og der var mere end dobbelt så mange, der tændte for tv’et, når den blev sendt klokken 20, end klokken 18, hvor ”Jul på Kronborg” begyndte. Det skyldtes så også, at der var flere tv-seere på den tid af aftenen, fortæller Gunhild Agger.

Men der gik ikke mange år, før TV 2 startede en ny trend inden for tv’ets juleri, som også DR nød godt af. Da ”Jesus og Josefine” tonede frem på skærmen den 1. december klokken 20 i 2003, gik julekalenderen i to retninger, som ikke var set før.

”Det er oplagt tage fat i kristendommen i en julekalender, og det er mærkeligt, at ingen gjorde det før. Og der opstod også en ny fase for julekalenderen, da den begyndte at trække meget på fantasygenren. Det var samtidig med, at ’Ringenes herre’ og ’Harry Potter’ blev kæmpesucceser,” siger Gunhild Agger.

”Men julekalenderen blev mere moderne og tog også fat i aktuelle problemer. I ’Jul i Valhal’ handlede det om at drive rovdrift på naturen, faktisk før klimadebatten for alvor tog fat. Og i ’Absalons hemmelighed’, som var DR’s første bud på den type julekalender, handlede det om håbet på magi og et mirakel, når et barn er sygt.”

Den trend er stadig gældende i dag, mener Gunhild Agger og forklarer, at julekalenderen er begyndt at nærme sig en almindelig dramaserie med årene, men at den måske har mistet lidt af den humor, der tidligere kendetegnede den. Der er også kommet mindre musical og mindre jul, fortæller hun.

”Måden at fortælle historierne på er blevet mere raffineret, men nutidens julekalender har stadig noget tilfælles med den allerførste julekalender. Man tæller stadig ned, og den 24. december er stadig den ultimative deadline, og det adskiller den fra tv-serien,” siger Gunhild Agger og peger på endnu et særligt træk:

”Den appellerer både til børn, forældre og bedsteforældre. Den formår at samle familien, selvom udbuddet er større og mulighederne flere end nogensinde.”

”Pyrus i Alletiders Eventyr” fra 2000. Genudsendes på TV 2. – Foto: Søren Hartvig/TV 2.
”The Julekalender” fra 1991. Genudsendes på TV 2 Charlie. – Foto: Steen Linde/TV 2.
”Kender du Decembervej?” fra 1967. – Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix.
”Vinterbyøster” fra 1973. – Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix Danmark/scanpix dbd/Ritzau Scanpix.