Vi har stadig brug for fagbøger

I en digital tid, hvor man kan google sig til alting, kunne fagbøgerne let være blevet fortid. Men det er de ikke – tværtimod er danskernes læsning af faglitteratur steget de senere år, ligesom forlagene udgiver flere fagbøger. Der er nemlig stadig ikke noget, der kan måle sig med at søge viden i en bog

Selv i en tid, hvor man kan spørge sin smartphone om, hvem der er USA’s nuværende præsident og rent faktisk få et korrekt (men dog foruroligende) svar, er der sandheder, der kun hører bøgernes verden til, skriver tillægsredaktør Stina Ørregaard Andersen.
Selv i en tid, hvor man kan spørge sin smartphone om, hvem der er USA’s nuværende præsident og rent faktisk få et korrekt (men dog foruroligende) svar, er der sandheder, der kun hører bøgernes verden til, skriver tillægsredaktør Stina Ørregaard Andersen.

De kan se ud på mange måder. Store og tykke, små og tynde, indbundet i læder og med tydelig patina, med glinsende kulørte sider og en duft af ny, eller i form af en e-bog, der gemmer sig bag en glasskærm.

De kan fortælle om vikingernes historie, europæisk politik eller den nyeste forskning inden for kunstens verden. Fælles er, at det er dem, vi vender os mod, når vi vil søge viden – og sikkert er det, at fagbøgerne er kommet for at blive.

For selv i en tid, hvor man kan spørge sin smartphone om, hvem der er USA’s nuværende præsident og rent faktisk få et korrekt (men dog foruroligende) svar, er der sandheder, der kun hører bøgernes verden til.

For i fagbøgerne findes ikke kun de svar, man kan google sig til, og som selv en telefonrobot kan lære udenad. Her findes også konteksten, de større sammenhænge og perspektiverne – og vigtigst af alt findes der i fagbøgerne viden, som ikke bare er lært udenad, men oftest er blevet tilegnet – og reflekteret over – gennem flere år. Måske netop derfor står fagbøgerne i en digital tidsalder nærmest stærkere end nogensinde.

For det er ikke til at komme udenom: Det går godt for fagbøgerne i 2018. Det er Kristeligt Dagblads nye bogtillæg, der kun er dedikeret til fagbøger, i sig selv et udtryk for. Hertil kan det føjes, at der ifølge tal fra Danmarks Statistik sidste år blev udgivet næsten dobbelt så mange fagbøger som i 2009. Og ikke nok med, at fagbøgerne er blevet flere, det lader også til, at nonfiktionen er kravlet et par trin op ad popularitetsstien hos danskerne.

I hvert fald konstarer Bog- og Litteraturpanelets rapport ”Bogen og litteraturens vilkår 2017”, at læsningen af faglitteratur er steget de senere år, mens skønlitteratur læses mindre hyppigt end tidligere.

For de mange læselystne danskere, der stadig holder fast i, at det er faglitteraturen, der skal findes frem, når nye vidensområder skal afsøges, er der masser af inspiration at hente i tillægget ”Fagbøger2018”, hvor vi har samlet en række tidligere bragte artikler, der har fagbøgerne i fokus.

Forhåbentlig giver de forskellige interviews og anmeldelser ikke bare idéer til ny læsning og skaber overblik over den forgangne bogsæson, men kaster også nye perspektiver på den verden, vi lever i – for det er det, faglitteraturen kan.

God læselyst!