Prøv avisen

Voxpop

Kristeligt Dagblad har interviewet tre kendte danskere om julen

Jeg prøver at være gavmild hele året

57-årige Rasmus Lyberth er grønlandsk sanger, sangskriver og skuespiller. Han er aktuel med cden Rasmus Lyberth Band, hvor han synger på grønlandsk.

Hvis du måtte give 5000 kroner væk, hvem ville du så give dem til? Og hvorfor?

Jeg ville give dele dem ud mellem mine søskende. Jeg har syv brødre og søstre, og nogle af dem kan virkelig bruge en skilling. Jeg er ambassadør for Unicef og tænker også på de fattige lande i Afrika, men lige nu vil jeg vælge mine søskende, fordi de er mig nærmest. Der kan jeg se, at det gør en forskel.

Bliver du mere gavmild i julen?

Jeg har ikke det store forhold til julen, så det ved jeg ikke rigtig. Men min kone elsker at give gaver, så jeg ser mest på, at hun deler ud til børn og børnebørn. Jeg prøver mere på at være gavmild gennem hele året.

Hvordan skal du holde juleaften?

Jeg skal fejre det med min kone, vores yngste barn på 12 år og min kones søster, svoger og mor. I alt har jeg fire børn og fem børnebørn, men de fejrer julen for sig selv.

Snydejul den 23. december

Hanne-Vibeke Holst er 49 år og forfatter. Hun er aktuel med romanen Dronningeofret, som ligger på landets bestsellerlister.

Hvis du måtte give 5000 kroner væk, hvem ville du så give dem til? Og hvorfor? Jeg ville give halvdelen til mine to store børn. Den ældste er studerende og ludfattig, så det vil være tiltrængt for ham. Min yngste bor stadig hjemme, så han får så rigeligt. Resten af pengene ville jeg give til en velgørende organisation. Jeg vil vælge Læger uden Grænser, fordi det, de gør, er et meget vigtigt og farligt stykke arbejde. Desuden er mit indtryk, at de ikke er viklet ind i forskellige interesser, og der er ikke mange tilbage, som arbejder objektivt. Derfor er det vigtigt at beskytte dem, så de fortsat kan agere, som de finder bedst.

Bliver du mere gavmild i julen?

Ja, jeg bruger flere penge på alt muligt. For det første koster julegaver en hel del, og der er jeg ret gavmild. Jeg bruger også flere penge på fester, julekalas og hygge med venner. Jeg støtter også forskellige organisationer og hjemløse på gaden.

Hvordan skal du holde juleaften?

Vi holder en slags harmonikajul, hvor vi hvert andet år har en stor jul med min og min mands seks sammenbragte børn. Men i år er det bare os to, vores fælles barn og min svigermor. Så vi holder snydejul med alle børnene, hvor vi får and og risalamande, den 23. december.

Julen er noget helt særligt

Marco Ilsø er 12 år og spiller hovedrollen som Mikkel i årets julekalender på TV 2.

Hvis du måtte give 5000 kroner væk, hvem ville du så give dem til? Og hvorfor?

Jeg ville give 4000 kroner til Kræftens Bekæmpelse, fordi de gør noget rigtig godt. Kræft er nok noget af det værste, der kan ske, så de har brug for pengene. De sidste 1000 ville jeg give til mine to brødre, fordi de altid støtter mig.

Bliver du mere gavmild i julen?

Jeg synes selv, at jeg er rigtig gavmild i julen. Jeg køber gaver til min mor, far, brødre og mormor. Jeg prøver at hjælpe med maden og oprydning. Og jeg siger, at jeg elsker dem hver dag. Julen er noget helt særligt, og jeg vil gøre mit til, at det bliver hyggeligt og godt.

Hvordan skal du holde juleaften?

Vi har altid en kæmpestor juleaften, hvor vi er 17 personer. Min mor, far, mig, mine brødre, onkel, tante, mostre, fætre, kusiner og mormor. Vi fejrer det enten hos os eller hos min onkel.