Isabella Arendt: Jeg har respekt for, at Jens Rohde er kørt træt i det

Kristendemokraternes folketingsmedlem, Jens Rohde, stiller ikke op til næste valg og går dermed ud af politik for at få et job med et "lavere konfliktniveau". Partiformand Isabella Arendt tror dog stadig på, at partiet vil klare spærregrænsen næste gang

Jens Rohde og Isabella Arendt under et pressemøde i forbindelse med Kristendemokraternes sommergruppemøde sidste år.
Jens Rohde og Isabella Arendt under et pressemøde i forbindelse med Kristendemokraternes sommergruppemøde sidste år. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Folketingsmedlem Jens Rohde har oplyst, at han vil stoppe i politik efter næste folketingsvalg. Vil han også melde sig ud af Kristendemokraterne?

Nej, han melder sig ikke ud. Men i det meste af året har han også over for mig luftet muligheden af, at han ikke ville genopstille næste gang, som han nu er nået frem til. Han går ikke ud af partiet, og han sidder fortsat i Folketinget perioden ud.

Hvad betyder det for Kristendemokraterne, at Jens Rohde ikke stiller op igen?

Han er en god profil med en masse erfaring, og vi havde gerne set, at han var en del af kandidatholdet til næste valg, men vi har stadig et stærkt kandidathold også uden Jens. Jeg er overbevist om, at vi har gode muligheder for at blive valgt til Folketinget næste gang. Han har vurderet, at det var bedst af hensyn til arbejdsbyrden og familien i Viborg at stoppe, og det har jeg bare accepteret.

Hvad har det betydet for partiet, at han for et år siden meldte sig ind som folketingsmedlem?

Vi har kunnet bruge den politiske erfaring, som Jens har, er kommet ind i Folketinget og har været med i en del af de politiske forhandlinger. Det fortsætter vi med.

Jens Rohde lægger ikke skjul på, at debatten i partiet om holdningen til fri abort har været konfliktfyldt. Især efter, at han den 8. marts lagde et opslag på Facebook om, at man burde gøre retten til fri abort til en umistelig ret for alle kvinder i hele verden?

Nej, og man kan sige, at Kristendemokraterne har en politik om, at kvinder i Danmark skal have ret til fri abort, men for KD er det sundhedspolitik og dansk politik. For Jens er det vigtigt, at det bliver en global kamp, som Danmark skal gå foran, men det er ikke partilinjen. Det ved Jens, og det ved partiet, så det er en kendt uenighed.

Hvor mange har meldt sig ud af partiet efter den debat?

Det ved jeg ikke, men det har ikke været nok til, at jeg er blevet informeret om, at der skulle være et akut problem. Det er partisekretæren, som vil vide det.

Ud over, at Jens Rohde ikke vil genopstille, har Kristendemokraternes stemmesluger ved sidste valg, Kristian Andersen fra Ringkøbing-Skjern, også meddelt, at han ikke stiller op. Hvad bygger din optimisme på om, at I skulle have en fair chance for at komme i Folketinget igen?

Vi har gode kandidater. Marianne Karlsmose har overtaget Kristian Andersens kreds i Vestjylland og er en virkelig dygtig politiker. De kandidater, vi har, kan godt se, at de har gode mandatchancer. Nogle af dem siger, som også Kristian har sagt, at pludselig er et folketingsmandat ret sandsynligt, når man stiller op i Vestjylland. Det vurderede han, ikke var foreneligt med det, han gerne ville med det lokalpolitiske.

Jens Rohde begrunder sit stop med, at han synes konfliktniveauet er for højt i politik. Hvordan oplever du selv det?

Det er klart, at politik ikke er for sarte sjæle. Man skal ikke gå ind i politik og forvente, at alle stryger en med hårene og gør alt, hvad man selv synes, er godt. Der er et højt tempo, især på Christiansborg og mange dagsordener, især når man er et lille parti. Debatten kan gå højt, og jeg har respekt for, at Jens er kørt træt i det.

Jeg har selv stadig ret meget gejst og oplever også, at KD bidrager til et lavere konfliktniveau på Christiansborg med vores måde at arbejde på, men selvfølgelig er der konflikter.