Samuelsen vil undersøge støtte til palæstinensiske organisationer

Udenrigsministeriet bevilligede for to uger siden støtte til et nyt palæstinensisk kvindecenter, der hylder en terrorist. Nu vil udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) have undersøgt, om Danmark støtter andre organisationer, der opfordrer til vold og had mod Israel

Danish Foreign Minister Anders Samuelsen talks during a meeting with Vice Prime Minister of Ukraine for European and Euro-Atlantic Integration Ivanna Klympush-Tsintsadze, in Kiev, Ukraine, Monday, Jan. 30, 2017. (AP Photo/Sergei Chuzavkov)
Danish Foreign Minister Anders Samuelsen talks during a meeting with Vice Prime Minister of Ukraine for European and Euro-Atlantic Integration Ivanna Klympush-Tsintsadze, in Kiev, Ukraine, Monday, Jan. 30, 2017. (AP Photo/Sergei Chuzavkov) Foto: Sergei Chuzavkov/AP

Udenrigsministeriet med Anders Samuelsen i front beviligede for to uger siden støtte til en palæstinensisk organisation, som er en af hovedkræfterne bag et nyt kvindecenter, der hylder en terrorist.

Samtidig tager FN og den norske regering kraftigt afstand fra kvindecentret, da centret ifølge den norske udenrigsminister ”glorificerer terrorisme.”

Det fortæller Radio24syv.

Udenrigsminister Anders Samuelsen uddelte sammen med en række lande ca. 3,5 mio. kroner i støtte til den palæstineniske organisation Women Affairs Technical Commitee (WATC), da han fornylig var på officielt besøg i Israel og Palæstina.

Men på næsten samme tidspunkt åbnede et nyt kvindecenter i landsbyen Burqa på Vestbredden, og det var med WATC som drivkraft og økonomisk partner sammen med bl.a. den norske regering og FN.

Kvindecentret er opkaldt efter den palæstinensiske terrorist Dalal Mughrabi, der i 1978 stod bag et af de værste terrorangreb i Israels historie, hvor 37 personer mistede livet – heraf 13 børn.

Lektor ved Roskilde Universitetscenter, Jakob Egholm Feldt, der har forsket i zionisme og Israel-Palæstina konflikten, mener, at det er markant og opsigtvækkende, at kvindecentret har taget navn efter netop Dalal Mughrabi.

"Det er ret markant at WATC har valgt Mughrabi som deres ”martyr” – hun deltog i et meget grusomt terrorangreb i 1978, som dræbte civile helt kynisk. De kunne have valgt så mange andre mindre problematiske ”martyrer”,” siger han til Radio24syv og tilføjer:

"Det indikerer jo tydeligt, at de moralsk bakker op om terror. Mughrabi var PLO og opererede i den palæstinensiske befrielseskamps ”gyldne æra”, hvor de havde mange støtter i Vesten modsat nu, hvor kampen i høj grad er islamistisk og med lav opbakning."

Den norske udenrigsminister Børge Brende kaldte det i sidste uge uacceptabelt, at norske bistandsmidler er gået til kvindecentret, og den norske regering indefrøs i samme øjeblik alle midler, der går den vej.

”Glorificering af terrorangreb er fuldstændig uacceptabelt. Jeg tager på det kraftigste afstand fra, at institutioner på denne måde tager navn efter personer, som har deltaget i terrorhandlinger,” lød det i en pressemeddelse fra udenrigsministeren.

Også FNs organisation for ligestilling og forbedring af kvinders forhold, UN Women, har taget afstand fra centret.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil nu have undersøgt, om nogle af de palæstinensiske organisationer, der modtager dansk støtte, opfordrer til vold og had mod Israel. Det oplyser Udenrigsministeriet til Radio24syv.

Meldingen kommer, 11 dage efter at Samuelsen med et håndtryk under et officielt besøg i Israel og på Vestbredden formelt underskrev en erklæring om at bevilge millioner i støtte til palæstinensiske organisationer.