Israel er splittet om video af soldats børneanholdelse

Efter at en video af en israelsk soldat, der forsøger at anholde en palæstinensisk dreng, er gået verden rundt, rejser spørgsmålet sig i Israel, om stenkastende børn er en opgave for soldater

Palæstinensere - herunder flere kvinder og piger - slås med en israelsk soldat, efter at han har overmandet en 12-årig dreng. Foto: Mohannad Darabee

Et tegn på svaghed eller forråelse?

Meningerne i Israel er delte om en video, der de seneste dage er gået verden rundt på de sociale medier af en israelsk soldat, der forsøger at anholde en palæstinensisk dreng.

Videoen er blevet set af millioner og har skabt fornyet fokus på den israelske hærs fremfærd på Vestbredden.

Den godt tre minutter lange, redigerede video viser en israelsk soldat, der forsøger at overmande en 12-årig palæstinensisk dreng under en demonstration på Vestbredden. Ifølge militæret havde drengen, der har den ene arm i gips, forinden kastet sten mod soldaterne. Aktivister på stedet afviser dog, at det var tilfældet.

På videoen ser man flere kvinder og piger rive i og slå på soldaten, der kæmper hårdt for at holde fast i drengen. Efter et minuts tid kommer en anden soldat til og hjælper sin kollega fri. Det ender med, at soldaterne lader drengen gå.

Se en redigeret version af den palæstinensisk producerede video herunder. Vi advarer om stærke billeder.
Artiklen fortsætter efter videoen.


Men sådan burde det ikke være gået, lyder det efterfølgende fra markante politikere på den israelske højrefløj, hvor videoen bliver set som en ydmygelse af hæren.

Kulturminister Miri Regev fra det regerende Likud-parti skriver på sin Facebook-profil, at soldaterne fremover skal have færre restriktioner for at bruge deres våben på Vestbredden.

”Vi bliver nødt til at beslutte øjeblikkeligt, at soldater, der bliver angrebet, har lov til at besvare ild. Punktum!,” skriver Miri Revev, der tidligere har været talsperson for hæren.

Israels tidligere udenrigsminister Avigdor Lieberman udtrykker ligeledes, at videoen viser, hvor svag og blødsøden hæren er blevet. 

 Mens videoen blandt visse israelere bliver set som et tegn på militær svaghed, ser andre det som moralsk svaghed, når bevæbnede soldater bliver sat ind over for børn. 
 
”En hær, der slås med børn og jagter dem, når de flygter, er en hær, der har mistet sin samvittighed,” skriver dagbladet Haaretz i en leder og omtaler videoen som et sigende billede på Israels besættelse af Vestbredden. 
 
Sammenstødene mellem unge, palæstinensiske teenagere og det israelske militær har været noget nær hverdagskost på Vestbredden, siden den første intifada brød ud i 1987. 

Videoen kunne lige så vel have været optaget i 1980’erne og vil sikkert også kunne optages i 2045, hvis der ikke bliver gjort noget, mener Seth J. Frantzman, debatredaktør på dagbladet Jerusalem Post. 

”Ingen ser åbenbart ud til at undre sig over, hvorfor Israel efter at have kontrolleret Vestbredden i 48 år igen og igen sender almindelige, værnepligtige soldater ud for at håndtere stenkastende børn,” skriver han i Jerusalem Post og efterlyser en ny taktik til at håndtere et problem, der tydeligvis ikke er et job for soldater.