Jesus er i trafikken

I Kristeligt Dagblads jagt på Jesus i hverdagen anno 2012 har vi fundet ham bag på Bodil Lantings bil. I skikkelse af en fisk

Bodil Lanting i færd med at vaske sin folkevogn, som har en fisk klæbet bagpå. Fisken er der en historie og et formål bag.
Bodil Lanting i færd med at vaske sin folkevogn, som har en fisk klæbet bagpå. Fisken er der en historie og et formål bag. Foto: Privatfoto.

Hej med dig, jeg er kristen, signalerer nogle biler til forbipasserende på parkeringspladsen eller bagvedkørende i trafikken.

Det gør de med et lille skilt eller klistermærke på bagsmækken af fisk, som er et af de ældste symboler på et Jesus-tilhørsforhold, der findes, flere hundrede år ældre end korset.

Men mere om det senere. Først skal vi møde cand.theol. og tidligere missionær Bodil Lanting, som er en af de tusinder af danskere, der har klistret en fisk bag på sin bil. I hendes tilfælde bag på en koksgrå Folkevogn Passat fra 2003.

For to et halvt år siden kom Bodil Lanting, hendes mand og to teenagedrenge tilbage til Danmark efter 13 et halvt år i Etiopien. Her arbejdede hun med at oversætte Det Gamle Testamente til stammesproget sidama. I Etiopien oplevede hun en anden tilgang til det at være kristen, end hun kendte hjemmefra.

Troen indgår langt mere naturligt i hverdagslivet i Etiopien, end den gør i Danmark. Der er religion en offentlig sag, noget man viser, siger hun og fortsætter:

Jeg ville ønske, der var flere herhjemme, der gjorde sådan. Vi skal ikke skjule, hvad vi tror på og står for. Tro skal ikke være en privatsag, mener hun.

Derfor fisken bag på bilen. For at være åben omkring sin og familiens tro, for ja at skilte med det. Og endelig fordi, Bodil Lanting synes, at det er rart at møde ligesindede:

Det er dejligt, når jeg møder andre, der kører rundt med en fisk bag på bilen. Så føler man, at man kender folk og er blandt venner, siger hun.

Adspurgt om hun ved, hvad fisken faktisk betyder, og hvad den har at gøre med Jesus, kommer svaret tøvende og lidt upræcist.

Det er også ret knudret:

Indtil omkring år 400 var fisken meget populær som tegn på, at man var kristen, indtil korset overtog den funktion. Derfor finder man fisken på alskens antikviteter; gravstene, ringe, sejl, billeder i kristne katakomber i Rom og i gulvmosaikker i gamle kristne huse og kirker.

Men modsat Bodil Lantings formål med fisken var det oprindeligt et hemmeligt tegn, i hvert fald ifølge nogle kilder. En kode kun for de indviede, som sattes på bygninger, hvor kristne mødtes i skjul.

På græsk hedder fisk ichthus. Hvis man deler ordet op i fem dele, får man i, ch, th, u og s, som udgør forbogstaverne til Jesus-bekendelsen Iesous Christos Theou Uios Sotér. På dansk betyder det: Jesus Kristus Guds Søn Frelseren.

ICHTHUS er altså et akronym, ligesom DR, USA eller EU. Og selvfølgelig er fisk også omtalt i Bibelen, for eksempel i Matthæusevangeliet kapitel 4, hvor Jesus siger til nogle af sine disciple: Kom, følg mig, så vil jeg gøre jer til menneskefiskere.

Læs mere om jagten på Jesus i Kristeligt Dagblad i morgen, og hold i mellemtiden udkig efter fisk i trafikken.