Danskerne viger tilbage for Jesus som stednavn

I Jagten på Jesus fandt Kristeligt Dagblad Kristrup ved Randers. Men det er en enlig svale, for ingen byer og kun få bygninger opkaldes efter Jesus Kristus. Det skyldes, at navnet anses for helligt

Det er et af meget få steder i Danmark, hvis navn lyder lidt af Jesus eller Kristus. Det største sogn i Randers hedder Kristrup. –
Det er et af meget få steder i Danmark, hvis navn lyder lidt af Jesus eller Kristus. Det største sogn i Randers hedder Kristrup. –. Foto: Lars Aarø/Fokus.

Odinsvej i Oksbøl efter alfaderen Odin, Tisvilde i Gribskov efter asen Tyr, Lokeshøj i Rudersdal efter jætten Loke. Og så videre. De gamle guder har mange steder i Danmark opkaldt efter sig.

STORT TEMA: Stednavne - hvor gammel er din by?

Men man skal lede længe efter steder med Jesus Kristus i navnet; det sniger sig ikke ind på danmarkskortet før i 1900-tallet, og da kun i forbindelse med kirkebyggerier. Først i 1881 får Danmark Jesuskirken, som ligger på Valby Bakke, tegnet af Vilhelm Dahlerup og betalt af brygger Carl Jacobsen. Tre år senere blev den katolske Jesu Hjerte Kirke indviet på Vesterbro i København. De var de første kirker med Jesus i navnet.

LÆS OGSÅ: På jagt efter Jesus i julepynten

Sydvest for Gudenåen finder vi dog en forstad til Randers, som hedder Kristrup. Her findes Kristrup Kirke, en hvidkalket kirke på byens højeste punkt med en historie, der går tilbage til 1100-tallet.

Kristrup bringer i kraft af navnet mindelser om Kristus. Men stedet er kun indirekte opkaldt efter ham. Kristrup betyder nemlig oprindeligt Kristians udflytterbebyggelse, og Kristian er et drengenavn med rod i navnet Kristus.

LÆS OGSÅ: Når historien ligger i navnet

Du finder ingen vejnavne eller bynavne, der indeholder ordene Jesus eller Kristus, fastslår professor i stednavne Bent Jørgensen fra Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet.

Og det har én årsag:

Navnet Jesus ansås, og anses, for helligt, siger han.

Det gælder både for sted- og personnavne. Navne som Kristian, Kristine og Kristoffer er historisk set faldet uden for, hvad Bent Jørgensen kalder en eller anden usynlig grænse, man kan undre sig over, men Jesus og Kristus har indtil for ganske nylig været forbudt at bruge i Danmark, ligesom det har været uhørt at bruge om steder.

At opkalde et stedeller sågar en kirke efter Jesus blev på vore breddegrader i over 1000 år opfattet som direkte blasfemisk. Derfor finder man kun nyere kirker opkaldt efter Jesus og ingen Jesusvænget, Jesusvej eller Kristusgade.

Selvom tiderne har ændret sig, ser Bent Jørgensen ikke for sig, at navnet tages mere afslappet foreløbig:

Så langt ud i fremtiden, jeg kan se, tror jeg, at Jesus bliver holdt på armslængdes afstand, når steder skal navngives.

STORT TEMA: Stednavne - hvor gammel er din by?