Prøv avisen

Jens Philip Yazdani: Her er mit ungdomsoprør

Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Jens Philip Yazdani, har forsøgt at være kritisk over for sine lærere og være ligeglad med de konsekvenser, det måtte afføde på hans karakterblad, siger han om sit eget oprør mod præstationsræset

Hvad bør unge gøre oprør mod i dag og hvad har du selv gjort oprør mod?

I anledning af 50-året for ungdomsoprøret i 1968 har Kristeligt Dagblad stillet disse to spørgsmål til 10 kendte danskere under 30 år forfattere, filosoffer, politikere og andre fra vidt forskellige brancher.

Deres bud har vi også skrevet sammen i en oprørssang. Se musikvideoen her

Formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Jens Philip Yazdani:

Hvis du kunne pege på én ting: Hvad bør unge så gøre oprør mod i dag – og hvorfor?

“Præstationsræset. Unge i dag er fanget i et individualiseret præstationshamsterhjul, hvor man skal præstere i konkurrencen med andre. Om karaktererne i skolen, om pladserne på drømmestudiet, om den betalelige bolig. De kollektive og strukturelle problemer, som boligmangel og begrænsning af uddannelse er, gøres til individuelle anliggender, den enkelte må (eller ikke kan magte at) overkomme. Det knækker alt for mange unge – og derfor må vi som unge stoppe op og erkende, at vores udfordringer ikke er vores egne, men vores alles, for dernæst at tage kampen op i fællesskab!”

Hvad har du selv gjort oprør mod – og hvordan?

“Præstationsræset. Jeg har i hvert fald forsøgt. Forsøgt at gøre ting, fordi jeg havde lyst og ikke fordi, jeg skulle, eller fordi, det så godt ud på mit CV. Forsøgt at stille de dumme spørgsmål, være kritisk over for mine lærere og være ligeglad med de konsekvenser, det måtte afføde på mit karakterblad. Men det er dybt privilegeret. Jeg har nemlig haft råd til det – og det har alle ikke. Samtidig er det som enkeltindivid ikke muligt at undsige alle de strukturer, vi er underlagt. Derfor er mit individuelle oprør også et umuligt projekt, der kun kan lykkes, når og hvis vi som ungdom står sammen.”