Jøder laver hashtag om antisemitiske oplevelser

Under hashtaget #firstantisemiticexperience deler tusinder af jøder verden over deres første oplevelse med overfald og trusler. Det er godt at få ansigter på antisemitismens ofre, mener dansk rabbiner, der dog savner de gode historier om jødisk liv i dag

Jøder deler på Twitter under hashtagget #firstantisemitismexperience deres første oplevelse med antisemitiske overfald, både verbale og fysiske.
Jøder deler på Twitter under hashtagget #firstantisemitismexperience deres første oplevelse med antisemitiske overfald, både verbale og fysiske. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Howard Lovy var 10 år gammel, da han og hans familie vendte hjem fra en ferie og så, at deres hus i Augusta i USA var blevet overmalet med hagekors og antisemitiske slogans.

Oplevelsen har den amerikanske forfatter og redaktør delt for nylig på det sociale medie Twitter.

Lignende fortællinger offentliggør tusindvis af andre jøder verden over efter en opfordring til at dele den første antisemitiske oplevelse under hashtaget #firstantisemiticexperience.

Opfordringen kommer fra den britiske rabbiner Zvi Solomons fra Berkshire inspireret af den verdensomspændende #Metoo-bevægelse de senere år, hvor kvinder har delt oplevelser med sexchikane og overgreb.

Rabbineren skriver den 7. januar på Twitter om sin egen første antisemitiske oplevelse som 19-årig for 40 år siden:

”Det var på en café med min mor, bror og en ældre kvinde. En antisemit sagde til min mor: ’jeg tænkte nok du havde en jødiske næse’.”

Der gik ikke mange minutter, før andre begyndte at dele deres historier, som siden er blevet til over 2000 opslag. Twitter-brugere fra Europa og USA har skrevet om både fysiske og verbale overfald begået mod dem, fordi de er jøder.

I Sverige skriver Annika Rothstein, der er politisk rådgiver og aktivist:

”Det var i 7. klasse; seks neonazister ved skolen stod ved mit skab og sagde, at jeg burde blive lavet om til sæbe lige som ’de andre’. I tre år plagede de mig så meget, at jeg til sidst barberede alt mit store krøllede hår af i håb om, at det ville skjule min ’jødiskhed’.”

Selvom mange af oplevelser ligger år tilbage, er antisemitiske angreb mod jøder stadig udbredt mange steder. I slutningen af 2018 blev en rapport om antisemitisme i Europa offentliggjort. Den viser, at 9 ud af 10 jøder i 12 EU-lande oplever, at antisemitisme er steget de seneste fem år. Af de 16.000 adspurgte jøder i undersøgelsen fortæller en tredjedel, at de er blevet chikaneret mindst en gang det seneste år.

Den israelske bolig-designer Shai DeLuca-Tamasi, der bor i Toronto, skriver på Twitter om en nyere oplevelse under en frihedsdemonstration i Polen, hvor han gik gennem gaderne med et israelsk flag.

”En dreng, ikke ældre end 15, stod bag barrikaderne med en kniv i hånden, så mig i øjnene og sagde ’næste gang gælder det jer alle’.”

Andre skriver, hvordan de som børn enten har været udsat for holocaust-vittigheder, har fået smidt mønter efter sig, mens klassekammerater grinede ad dem, eller har oplevet at blive beskyldt for at have dræbt Jesus.

Joshua Springer i New York fortæller, at han blev slået i hovedet af to mænd, da han var 11 og på vej til hebræisk-skole.

”Jeg mærkede et slag i hovedet, og jeg husker kun, at jeg kom til mig selv på gaden, uden min kalot, rygsæk tømt,” skriver han. ”Jeg går aldrig med kalot igen”, afslutter han.

Rabbiner Jair Melchior fra Det Jødiske Samfund i Danmark mener, det er godt, at der kommer ansigt på antisemitismens væsen.

”De historier skal man respektere og skal der altid være plads til,” siger han.

Samtidig mener Jair Melchior ikke, at der er behov for en decideret bevægelse a la Metoo for jøder på sociale medier. Antisemitisme tages allerede meget alvorligt, påpeger han. Rabbineren ser hellere, at positive historier om jøders liv i dag kommer frem og nævner en ny dokumentarfilm på DR om en dansk ung kvinde, der er utryg i Danmark.

”Min 11-årige søn har ikke de oplevelser og lever et helt fint liv. Hverdagen går jo også fint for mange jøder. Og det er vigtigt også at få frem.”