Jomfru Maria helliger julen til familien og masser af kærlighed

Juleserie: For Jesu mor og julemandens kone, skuespillerinden Camilla Bendix, er samværet med familien julens kerne. Men gennem årene er der også blevet plads til både digte, spegepølse og ulykkelig kærlighed omkring juletræet

Camilla Bendix' jul foregår på børnenes præmisser med sneboldkamp, julebag og gåture på landet.
Camilla Bendix' jul foregår på børnenes præmisser med sneboldkamp, julebag og gåture på landet. Foto: Henrik Ohsten Rasmussen.

Vi nærmer os jul, og i den forbindelse har Kristeligt Dagblad spurgt kendte julemænd og nissepiger om deres juletraditioner. I dag er det skuespillerinden Camilla Bendix, kendt for sin medvirken i julekalenderne "Jesus og Josefine" og "Ludvig og Julemanden, der fortæller og sit forhold til julen.

Hvad er jul for dig?
For mig er julen familiejul. Familien samles, og der bliver lukket op for den store kærlighed, hvor alle tager ansvar for at gøre det rart for både store og små. Men det er ikke en selvfølge, at alle tænker på hinanden, selvom de er i familie. Det kræver, at de små bliver opdraget til at tage hensyn til andre, og at alle gør sig umage for at have en god jul sammen.

Ud over samværet med familien, synes jeg også, at snevejr, kulde og lysten til at sidde inde under et tæppe sammen med duften af varme og appelsiner er enormt dejlig.

Hvad er dit bedste juleminde?

Jeg synes, at hver tid i livet har sin charme, og julen ændrer selvfølgelig også karakter, jo ældre man bliver. Inden mine søstre og jeg fik en masse børn, havde vi den lille tradition, at man sagde et digt, hver gang man gav en gave. Det var både hyggeligt og personligt, og det kunne jeg rigtig godt lide.

LÆS OGSÅ: Kritik: Alkohol ødelægger tv-julekalender

I dag er julen mere en børnejul, som handler om at kaste med sne, bage kage og drikke te. Det er en tryg jul, hvor vi går ture hos min far ude på landet og får røde kinder. Vi er der alle sammen for hinanden. De store leger med de små, og generelt er fornemmelsen af tryghed meget tæt forbundet med min opfattelse af jul, måske også mere en et bestemt minde. Men vi har en rigtig hyggelig tradition. Når børnene er blevet lagt i seng, deler de voksne en øl og spiser knækbrød med spegedreng oven på alt den fede julemad, og så emmer det hele af fred.

Hvad er dit værste juleminde?

Det var en jul for 24 år siden, hvor jeg var dybt forelsket i ham, jeg er gift med i dag, men han var desværre ikke forelsket i mig. Det var en meget hård jul, og den blev bestemt ikke bedre af, at min far skulle arbejde juleaften, og at jeg ud over mine søstre også havde inviteret min flamme til jul. Ud på aftenen spildte min søster en hel kande skoldhed te ud over hans fod, så han måtte sidde med tæerne i isvand hele aftenen. Sådan går det, når man ikke vil være kæreste med mig. Heldigvis endte historien lykkeligt, og vi blev gift.

Hvor skal du holde jul i år?
Den 24. december skal jeg være sammen med svigerfamilien og med min svigermor i kirke i Rørvig. Dagen efter juleaften skal jeg være sammen med min far og søstre, og vi skal spise mad, gå ture og være taknemmelige over at have hinanden. Når man har mistet en, man elsker meget højt, så sætter man endnu mere pris på, dem man har. Det er vigtigt for mig at give trygheden og følelsen af at opleve familien år efter år videre til mine børn. For julen er en oplagt mulighed for at få tjekket op på hinanden og få spurgt ind til, om alle passer på sig selv og har det godt. Derfor er det fantastisk at se, hvor meget min store dreng på otte glæder sig til at lege med sine fætre og kusiner, og hvordan min søn på tre bare triller af sted sammen med de store.