Julemandens søn tager også nisse-tjansen alvorligt derhjemme

Han skriver nissebreve med hemmelig skrift og lægger gaver i sokken, når børnene sover. Bamses uvorne følgesvend, Søren Hauch-Fausbøll, leger også drillenisse på hjemmefronten

Det er ikke kun i "Banses Julerejse", at Søren Hauch-Fausbøll leger drillenisse, også derhjemme er børnene blevet underholdt med både nisser og julemand.
Det er ikke kun i "Banses Julerejse", at Søren Hauch-Fausbøll leger drillenisse, også derhjemme er børnene blevet underholdt med både nisser og julemand. Foto: NILS MEILVANG.

Vi nærmer os jul, og i den forbindelse har Kristeligt Dagblad spurgt kendte julemænd og nissepiger om deres juletraditioner. I dag fortæller Søren Hauch-Fausbøll, der blandt andet er kendt for sin rolle som julemanden søn Bamses Julerejse, om sine juleminder.

Hvad er jul for dig?
For mig er julen fyldt med familiehygge. Det er en blanding af traditioner, der mødes, eftersom både jeg og min kone har taget traditioner med fra hver vores familie. Lillejuleaften laver vi marcipan-konfekt og spiser risengrød, så vi har grød klar til risalamanden dagen efter.

LÆS OGSÅ: Pyrus holder alletiders jul med stald-ræs og fersken-flæsk

Vi henter også juletræet ind og pynter det, men i år bliver den tradition nok ændret. Jeg tror, vi tager træet ind nogle dage før jul, så vi har længere tid til at nyde det.

En anden hyggelig tradition har min kone indført. I stedet for at skrive til- og fra-kort skriver vi et digt, som fortæller lidt om gaven uden at løfte sløret for, hvad der gemmer sig under papiret.

Juleaftens dag hygger vi os sammen og sidst på eftermiddagen, spiller vi pakkespil og gavelotteri, inden vi spiser. Når vi har danset om juletræet, pakker vi gaver ud. Pakkerne bliver uddelt en af gangen, så alle kan se, hvad hinanden får, og efter alder får man lov til at finde en ny gave.

Hvad er dit bedste juleminde?
Et år fejrede vi jul på Bornholm, hvor jeg oprindeligt kommer fra. Sneen lå som en tyk dyne uden for huset og pludselig, mens jeg stod og kiggede ud ad vinduet til haven, løb først en hare og så en hjort gennem sneen. Det var virkelig idyl, for alt var stille og pakket ind i sne, som man kun ser det i Walt Disneys juleeventyr. Det er sådan et billede, man husker.

LÆS OGSÅ: Pyrus holder alletiders jul med stald-ræs og fersken-flæsk

Da vi selv fik børn, blev det deres glæde og begejstring over julen, der var det centrale. Jeg har flere gange været klædt ud som julemand, da de var mindre. En vinter havde jeg fundet en gammel lygte, og så kom julemanden gående gennem sneen. Jeg var selvfølgelig ude at tisse på det tidspunkt. En anden gang var det farmor, der var julemand, men børnene kunne genkende hende på næsen og kinderne, de var dog så søde først at afsløre hende halvandet år senere.

En anden hyggelig leg, som vi har haft med børnene, er, at de har skrevet breve til nissen og til gengæld fået små gaver i bytte. Nogle gange skrev jeg breve tilbage til dem hvert år fra en ny nisse med et nyt navn. Brevene blev skrevet med venstre hånd, og den så helt forfærdelig ud.

Hvad er dit værste juleminde?
Sidste jul var hytten ved at brænde af, fordi der var gået ild i en juledekoration. Vi sad inde i stuen, og pludselig begyndte det at lugte brændt. En af juledekorationerne stod i flammer, og nogle af julekuglerne var blevet så brændte, at de blev til aske, som bare fløj rundt i stuen som en tung grå sky. Heldigvis fik vi selv ilden slukket inden, der skete mere.

Hvor skal du holde jul i år?
Egentlig skulle jeg have været julemand, men det er blevet aflyst. Så jeg skal bare slappe af og nyde fridagene. I år har vi farmor på besøg juleaften sammen med min svoger, så vi bliver os fire. Første juledag skal vi bare ligge i sengen og sove længe og have pyjamas på hele dagen, mens vi ser julefilm.