Prøv avisen

Annemette Voss: Konfekt er noget vi giver til hinanden

Rullen kan tilberedes med cognac, hvis man ikke har calvados i barskabet. Foto: Stine Christiansen

Dagens kalenderlåge handler om konfekt. Her fortæller Annemette Voss om at vokse op med en mor, som ikke kunne bage. I stedet lavede de konfekt sammen. For hende er fællesskabet om tilberedning den vigtigste ingrediens

Man tager en dadel og en kniv og fjerner den aflange sten. Så kommer man marcipan i hulrummet, hvor stenen lå og overtrækker den fyldte frugt med chokolade og pynter med en valnød. Sådan lyder opskriften på det stykke konfekt, Annemette Voss hvert år tilberedte i barndommens køkken i Bredballe ved Vejle. Her stod hun sammen med sin mor med dadler, marcipan og chokolade.

Mor og datters sirlige fremstilling af konfekt var noget, som gentog sig hvert år i adventstiden. Mens andre har minder om forældre, som har fyldt kagedåser på stribe med bagværk op mod jul, så er konfekten den eneste søde, kulinariske juletradition, som Annemette Voss fik givet videre i sit hjem.

”Jeg er vokset op med en mor, som aldrig bagte, men hun stod for at lave konfekt, og derfor synes jeg, at tilberedning af konfekt er særlig hyggelig. Resten af julehyggen stod min mormor for. Til jeg var ni år, boede hun på Østerbro i København, men så flyttede min mormor og morfar til Vejle, og det var altid hende, der bagte julesmåkagerne.”

Annemette Voss er 33 år og uddannet i arkitektur og design fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, men siden hun for fire år siden vandt ”Den store bagedyst” og ”Den store julebagedyst”, har hun ernæret sig som autodidakt bageekspert og blogger. Siden januar har man også kunnet se hende i programmet ”Sådanmark” på TV 2.

Hun indledte juleforberedelserne i sommer, hvor hun udviklede opskrifterne til en konfektbog, som udkom for nylig. Mange af opskrifterne har fået prædikatet ”let”. De to opskrifter, som deles med læserne her på siden er virkelig lette at tilberede, men man skal blot huske, at tilberedningen strækker sig over to dage.

Hun slog sit navn fast som en mester af perfektionistiske kager med avanceret og tidskrævende pynt, men som kogebogsforfatter har hun valgt at gå andre veje.

”Jeg kan lave de her ekstravagante ting, men når jeg ser på, hvad der udkommer af kogebøger i Danmark, synes jeg, at der mangler bøger, som kan bringe os i øjenhøjde med glæden ved at bage.”

Skal man fylde hjemmets kagedåser, vil man typisk sætte en dag af til det. Med konfekt går det noget hurtigere. For Annemette Voss er det vigtigste, at man er sammen om processen.

”Det særlige ved jul er, at det er en tid, hvor alle er indstillet på, at man laver noget sammen, hvad enten det er med ens børn, familien eller vennerne. Nogle har fællesskabstraditioner, hvor de klipper julepynt, andre laver juledekorationer, og konfekt er ofte også noget, man er sammen om at lave.”

Hun er opkaldt efter en nær ven af familien, som familien stadig ser. Den anden Annemette kom hvert år og bankede på døren i Bredballe med et julekort og et hjemmelavet marcipanbrød med udsøgt fyld.

”Der var noget særligt over det marcipanbrød, som både var enormt flot og samtidig hyggeligt, fordi hun kom med det til os. Konfekt er også noget, vi giver til hinanden.”

En af de ting, som var en fast, fælles december-aktivitet i hendes barndom, var appelsiner med nelliker, som blev sat op i husets vinduer. Men hun voksede også op med erfaringen af, at julen kunne fejres på mange måder.

”Min mor gik hjemme, og min storebror og jeg blev nok nurset lidt mere end vores jævnaldrende. Min far drev et reklamebureau og rejste meget, og vi rejste også en del som familie, og derfor har jeg minder om at fejre jul i udlandet.”

For ni år siden blev hun mor til sit første barn, og har som mor opbygget egne traditioner. På listen over traditioner står julehygge med venner.

”Vi tager os tid til at drikke rimelige mængder gløgg og får vafler til. Jeg er ikke typen, som laver den samme opskrift igen og igen, men havregrynskugler er noget, jeg stort set altid laver.”

I dag tæller familien tre sønner på ni, seks og et år, og hun kender alt til den travlhed, som følger med, når der skal hentes og bringes, og alt mens der er deadlines og aftaler. På Annemette Voss’ ønskeliste for julemåneden står der et ord: Tid.

”For mig er det vigtigste ved december, at jeg får tid til at være sammen med mine børn og ikke bare suser rundt. Det handler om at finde en balance mellem alt det, man gerne vil fra hygge til arbejde og så tiden, hvor man bare er sammen.”

Test din viden om konfekt i avisens julequiz her.