Lunte foretrækker gaveløs jul på Grønland

Flemming Jensen spillede den risengrøds-glade Lunte i Nissebanden på Grønland. Men det er ikke kun på skærmen, han er vild med Grønland. Øen højt mod nord byder på julefællesskab og nærhed, som vi ikke finder i gaveræset herhjemme, mener han

I julkalenderen "Nissebanden" medvirkende Flemming Jensen som Lunte.
I julkalenderen "Nissebanden" medvirkende Flemming Jensen som Lunte. Foto: Maria Hedegaard.

Vi nærmer os jul, og i den forbindelse har Kristeligt Dagblad spurgt kendte julemænd og nissepiger om deres juletraditioner. I dag fortæller Flemming Jensen, der blandt andet er kendt for sin rolle som Lunte i Nissebanden, om sine juleminder.

Hvad er rigtig jul for dig?
Den 24. december. Nej, det er det korte svar. Jeg har lige lavet en hel forestilling om jul på Odense Teater. Julen er den tid på året, hvor vi beslutter os for at være gode ved hinanden. Der hersker en mildhed, og folk giver plads til en blød agenda, som ellers har svært ved at finde fodfæste i den offentlige debat.

LÆS OGSÅ: Tid til julekalender på tv

Herudover betragter jeg julen som et slags helle. I en tid hvor lukkeloven er blevet afskaffet, og hvor alle konstant har mobiltelefonerne ved hånden, udviskes tilværelsens forskelligheder, og vi bliver hurtigt stakåndede. Her giver julen en tiltrængt pause.

Hvad er dit bedste juleminde?
Jeg har to gange prøvet at holde jule i en bygd på Grønland. Det unikke ved grønlændernes måde at holde jul på er, at det er bygdens jul mere end familiens jul. Det er meget smukt. Juleaften starter allerede om eftermiddagen, hvor først børnene og senere de unge går rundt fra hus til hus og synger. De bliver efterfølgende budt indenfor på cigaretter, småkager og kaffe. Der er fantastisk højt til himmelen på Grønland både fysisk og menneskeligt. Måske fordi alle små bygder ligger langt fra Føtex. Det betyder, at julen kommer til at handle om noget væsentligt frem for noget uvæsentligt og materielt. For en gave er ikke det, du får, men det at nogen vil give dig den. Det er en vigtig pointe at få frem, fordi vi resten af året handler ud fra en helt modsat tankegang.

Hvad er dit værste juleminde?
Det værste, jeg ved, er, når jeg kan se griskheden komme snigende i børnebørnenes øjne, fordi gaveræset har taget over. Når det bliver ting, ting, ting, får jeg kvalme. Vores jul var på et tidspunkt ved at sande til i gaver. Derfor stoppede vi gaveræset på min ældste søns initiativ, og pludselig fik vi julen tilbage. De mindste børn får stadig en lille gave, og reglen er, at børnene selv kommer og siger til, når de er gamle nok til ikke at få gaver. Det er det bedste råd, jeg kan give andre. Drop gaverne, og få hysteriet ud af julen. Det er ofte ikke til at kæmpe sig frem på børneværelset, og de fleste børn har, hvad de har brug for.

Hvor skal du holde jul i år?
Med familien.