Præstens jul: Henrik Højlund

I december spørger vi præster i Danmark, hvilken betydning julemåneden har for deres arbejde. I dag svarer Henrik Højlund

Henrik Højlund, sognepræst i Løsning og Korning sogne syd for Horsens. -
Henrik Højlund, sognepræst i Løsning og Korning sogne syd for Horsens. -. Foto: Claus Fisker Denmark.

Når julen nærmer sig, mærker sognepræst Henrik Højlund den barnlige juleglæde - en juleglæde, som han har genoplevet, efter han selv fik børn. Han glæder sig i jule- og adventstiden, fordi der er plads til det barnlige sind, og henviser til, at Jesus netop bød børnene velkommen i Guds rige.

- Jeg har det sådan med julen - og har haft det, siden jeg var barn - at der er noget himmelsk over den. Der er en barnlig fryd, som forbindes med budskabet: Gud blev et barn. Der mødes to børn - barnet i mig og Gud, der bliver et barn. Det er som om, at Gud gør sig meget lille for at understrege, at vi skal blive som børn for at komme ind i hans rige, siger Henrik Højlund.

Han er sognepræst i Korning og Løsning ved Horsens og holder meget af de mange gudstjenester, juleforberedelser, besøg og skolegudstjenester i advents- og juletiden. Og så glæder han sig over de mange kirkegængere.

- Det topper juleaften, men faktisk synes jeg, at advent generelt er en tid, hvor folk gerne vil i kirke. Det er en dejlig ting. Der er flere gange, hvor kirken er propfuld, og det er i sig selv en fantastisk mulighed. Så skal den have gas. Det giver anledning til at få sagt noget, så ørerne blafrer, og hjerterne begynder at dirre og banke lidt hurtigere, siger han.

Og det kræver selvdisciplin endnu engang at grave sig ned i teksterne som præst - særligt når der er tale om eksempelvis juleevangeliet, som er den tekst, de fleste præster og kirkegængere kan udenad, mener Henrik Højlund. Derfor pålægger han sig selv at læse teksten langsomt, og han søger desuden sin inspiration fra prædikensamlinger, kommentarer, bøger, møder med mennesker og film. Han overvejer han blandt andet at gå ind og se den nye version af Dickens juleeventyr på film for at finde inspiration til sin juleprædiken, som han håber vil gøre indtryk.

- Jeg håber, at folk går på en gang meget mætte og meget sultne fra juleaftenens gudstjeneste. mætte, fordi de fik noget at gå hjem på, men også hungersultne efter at få mere. jeg har en drøm om, at juleaften ikke bliver et engangsknald, men at den bliver noget, der lægger op til et livsvarigt forhold til Gud for mig selv og alle, der kommer i kirken, siger Henrik Højlund.

Han holder også meget af de små traditioner i kirken: Optræden fra et lille familiekor, der er et udsnit af den store Højlund-families kor, en julekoncert, som organisten står for, samt adventsgudstjenesterne, hvor et barn tænder adventskransen.

Og så har juleaften en helt særlig effekt.

- Det er juleaften, jeg oplever, at vi er en folkekirke. Der giver ordet folkekirke rigtig mening. Der er folkevandring til Løsning og Korning og resten af landet, siger han.