Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Kan et 11-årigt barn give samtykke til sex?

Modelfoto Foto: Nima Stock

I Frankrig er en 28-årig mand anklaget for seksuelt overgreb mod en 11-årig pige. Ifølge fransk lov kan han efter alt at dømme slippe for en voldtægts-dom, fordi der ikke var tale om trusler eller tvang. Sagen bør give anledning til en moralsk opvågnen i det franske retssystem, lyder kritik

Hvordan kan en voksen mands seksuelle overgreb på et barn opfattes som andet end en voldtægt? Det spørger mange franskmænd og medier over hele verden det franske retssystem om i disse dage, skriver The New York Times.

Protesterne har været voldsomme efter et overgreb i den parisiske forstad Montagny, hvor en 28-årig mand gennemførte sex med en 11-årig pige og nu ser ud til at få rettens ord for, at der ikke var tale om voldtægt.

Den 28-årige havde i dagene frem mod overgrebet gentagne gange henvendt sig til pigen med forslag om at ville ”lære hende at kysse.”

En tirsdag i april indvilligede hun og gik med ham. Det førte til oralsex i hans opgang og derpå samleje i hans lejlighed. Pigen ringede efterfølgende til sin mor, som straks politianmeldte hændelsen som en voldtægtssag.

Den franske domstol ser imidlertid ikke ud til at ville dømme manden for voldtægt. Ifølge fransk lovgivning er der nemlig kun tale om voldtægt, hvis der kan føres bevis for, at gerningsmanden har været voldelig, truet, tvunget eller overrasket offeret, skriver avisen.

Fordi det efter alt at dømme ikke har været tilfældet, har pigen - juridisk set - givet samtykke til sex. Derfor kan manden se frem til at blive dømt inden for en strafferamme på op til fem års fængsel, hvorimod voldtægtssager dømmes med op til 20 års fængsel.

Sagen har vakt voldsom kritik, fordi den rejser principielle spørgsmål om fransk lovgivning på området.

I Frankrig er den seksuelle lavalder 15 år, men i modsætning til de fleste andre europæiske lande, så ”kvalificerer sex med en mindreårig sig ikke automatisk som voldtægt i Frankrig”, skriver Washington Post.

I for eksempel Danmark, England, Tyskland og Spanien er der en ”uomgængelig antagelse om fravær af samtykke” i alle overgrebssager, hvor offeret er under 16 år, skriver avisen.

Årsagen til den franske retspraksis, skriver avisen, hænger sammen med en tradition for at ”anerkende eksistensen af børns og unges seksuelle liv."

Traditionen kan blandt andet spores i et brev, som en række franske intellektuelle – herunder J.P. Sartre og Simone de Beauvoir - skrev til de franske myndigheder i 1977.

I brevet fremlægges et forsvar for tre mænd, som var anklaget for seksuelle overgreb mod børn under 15 år, under henvisning til børns ret til at være seksuelle væsener.

Den forestilling tager de fleste samfund i dag afstand fra.

"Et barn kan aldrig give et meningsfuldt samtykke til sex," fastholder pigens advokat, Carine Diebolt.

Hun bakkes op af adskillige børnerettighedsorganisationer, som indtrængende beder de franske myndigheder om at omskrive loven.

"Sagen bør give anledning til en moralsk opvågnen i det franske retssystem," skriver The New York Times.