Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Over 3000 katolske præster straffet for misbrug

Ærkebiskop Silvano Tomasi er i denne uge over to dage blevet udspurgt af FN's komité mod tortur. Foto: Salvatore di Nolfi

Vatikanet bedyrer over for FN, at kirken har moralsk, men ikke juridisk ansvar for sine præster verden over

Over 3400 præster er de seneste ti år blevet straffet af den katolske kirke for at have begået seksuelt misbrug. 848 af præsterne er samtidig blevet afsat.

Det fortalte Vatikanets ambassadør i Geneve, ærkebiskop Silvano Tomasi, da han over to dage i denne uge blev udspurgt af FN's komité mod tortur.

2.572 præster er blevet straffet af kirken uden at miste deres status som gejstlige, og det drejer sig især om ældre præster, fortalte Tomasi. Han afviste, at kirken har sendt anklagede præster rundt i verden, så de kunne slippe for strafforfølgelse, og fortalte, at de i stedet ofte er blevet dømt af kirken til at leve resten af deres liv i et kloster og uden nogen mulighed for at komme i kontakt med børn.

”Det er en kendsgerning, at kirken har ageret systematisk og konstruktivt mod seksuelt misbrug af børn de sidste ti år,” erklærede ærkebiskoppen overfor komitéen.

”Enhver, der seriøst undersøger kirkens indsats verden over, vil se, at der i dag er en total vilje til at rense ud - og ikke stemning for at lade de skyldige slippe. Jeg tror, at vi har krydset en tærskel i vores måde at angribe disse problemer”.

Tomasi fortalte også, at den katolske kirke alene i USA har betalt 2,5 milliarder dollars i erstatning til ofre for præsters misbrug, men han vendte sig mod forsøg på at gøre Vatikanet ansvarlig for hver en katolsk præsts gerninger verden rundt.

Vatikanet er ligesom andre lande, der har underskrevet FN's konventionen mod tortur, forpligtet til at følge den, men Vatikanet hævder, at det gælder inden for den lille katolske stats grænser i Rom - og at det moralske ansvar, kirken har for sine præster og institutioner verden rundt, ikke er ensbetydende med, at den også har et juridisk ansvar.

”Der er forskel på et juridisk ansvar og et moralsk, spirituelt og pastoralt”, erklærede ærkebiskoppen, som mente, at nogle af komitéens spørgsmål tydede på, at den ser Vatikanet som direkte ansvarlig for enhver præst og ansat i hele verden, og ”sådan er det selvfølgelig ikke”.

Alle de 155 lande, der har underskrevet tortur-konventionen, er forpligtet til at møde op for komitéen hvert fjerde år. Organisationer for misbrugs-ofre, især i USA, har arbejdet for at få seksuelt misbrug anerkendt som tortur, fordi det vil give mulighed for nye retssager mod den katolske kirke.

Pave Frans har flere gange erklæret, at kirken kan og vil gøre alt, hvad der er muligt, for at forhindre misbrug. Senest har paven nedsat en ny kommission, der skal rådgive ham, hvor et af medlemmerne er et irsk misbrugs-offer.

FN-komitéen i Geneve har også beskæftiget sig med den katolske kirkes holdning til abort, hvilket har vakt vrede i katolske kredse, der ser det som et nyt forsøg på indblanding i kirkens lære, efter et andet FN-organ, for børns rettigheder, i februar kritiserede ikke kun misbruget af børn, men også kirkens holdning til prævention, abort og homoseksualitet.